Maarten Otto is nieuwe voorzitter Netbeheer Nederland

Maarten-Otto-website-1676-700400

Het belang van datacenters neemt exponentieel toe. Ze staan centraal in onze digitale economie en zijn nauw verbonden met de energie-infrastructuur van ons land. Zoals Maarten Otto, de nieuw benoemde voorzitter van de ledenraad van Netbeheer Nederland, terecht opmerkt: "Onze energie-infrastructuur vormt nu en in de toekomst het fundament van Nederland."

Met zijn benoeming per 1 september 2023 is Otto de opvolgers van Evert den Boer. Otto, die sinds 2017 bij Alliander werkt en daar vanaf medio 2020 de rol van CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur vervult, heeft een heldere visie voor de toekomst. Zijn ervaring binnen en buiten Alliander – waaronder zijn voorzitterschap bij de werkgeversvereniging WENB en lidmaatschap van het Dagelijks Bestuur VNO-NCW – onderstreept zijn inzet voor een duurzamer Nederland.

Zoals datacenters het kloppende hart zijn van onze digitale infrastructuur, is de energie-infrastructuur de levensader van de moderne samenleving. De toenemende vraag naar elektriciteit, aangewakkerd door de groei van datacenters en de verduurzaming van huizen en bedrijven, benadrukt de urgentie van uitbreiding en vernieuwing van de energie-infrastructuur. In 2022 werd al 4 miljard euro geïnvesteerd, en deze investering wordt verwacht te verdubbelen naar 8 miljard euro per jaar vanaf 2025.

De samenhang tussen de groei van datacenters en de toenemende energievraag maakt het duidelijk dat een nauwe samenwerking tussen netbeheerders, overheden en bedrijfsleven essentieel is. Otto roept ook het nieuwe kabinet op om een proactieve rol te spelen, met een focus op uitvoering en het bieden van de nodige ruimte voor onze energie-infrastructuur.

In zijn nieuwe rol bij Netbeheer Nederland is Otto vastbesloten om deze uitdagingen het hoofd te bieden en zich in te zetten voor een robuuste en toekomstbestendige energie-infrastructuur – iets waar zowel datacenters als iedere Nederlander van zal profiteren.

Lees ook
Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit heeft zijn intelligente PDU (iPDU) geïntegreerd met het Cisco Nexus Dashboard. Deze integratie geeft datacentermanagers een beter inzicht in het energieverbruik, de CO2-voetafdruk en de totale kosten (TCO)

Nieuwe generatie AI-chips van Nvidia gaan 1000 Watt verbruiken

Nieuwe generatie AI-chips van Nvidia gaan 1000 Watt verbruiken

Er komen - zeg maar - interessante tijden aan voor datacenters die veel AI-workloads draaien. Nvidia’s volgende generatie AI-GPU's, met de codenaam Blackwell, belooft een aanzienlijke sprong voorwaarts in rekenkracht, maar met een aanzienlijke toename van het energieverbruik.

Netbeheerder Alliander verwacht nog tien jaar problemen met stroomnet

Netbeheerder Alliander verwacht nog tien jaar problemen met stroomnet

In het voorwoord van het jaarverslag 2023 schrijft het bestuur van netbeheerder Alliander dat de problemen in het stroomnet nog zeker tien jaar zullen bestaan. Die boodschap kan niet als een verrassing komen en toch is het slecht nieuws, ook voor de datacentersector.