‘Klanten hebben weinig aandacht voor groen en duurzaamheid’

Modern interior of server room in datacenter

Datacentereigenaren wereldwijd investeren massaal in het groener en duurzamer maken van hun datacenter. Deze investeringen blijkt voor klanten echter geen doorslaggevende rol te spelen in de keuze voor een serviceprovider. Ook energie-efficiëntie speelt een kleine rol.

Dit stelt Green House Data, een partij die zelf zwaar heeft ingezet op een groen datacenter. Het bedrijf koopt Renewable Energy Credits om 100% van haar energieverbruik te compenseren. Het ontwerp van haar datacenters is geoptimaliseerd om een maximale energie-efficiëntie te behalen. Onderzoek van dit bedrijf wijst echter uit dat klanten hier maar weinig waarde aan hechten.

‘Duurzaamheid krijgt weinig aandacht’

Voor het onderzoek ondervroeg Green House Data 117 IT-professionals, variëren van systeembeheerders tot CTO’s. Op twee na is iedere ondervraagde betrokken bij IT- en infrastructuurbeslissingen. Het overgrote merendeel van de ondervraagde geeft aan bij het selecteren van een nieuwe serviceprovider niet te kijken naar de duurzaamheid of energie-efficiëntie van diens datacenter(s).

10% van de respondenten geeft aan bij deze keuze de focus te leggen op een efficiënt ontwerp van de koelinstallatie. Het gebruik van duurzame energie en het totale energieverbruik van datacenters speelt voor 7% een doorslaggevende rol. 3% kijkt naar investeringen in groene technologie en Power Usage Effectiveness (PUE).

Impact op milieu

27% van de respondenten noemt de impact van een serviceprovider op het milieu wel een ‘belangrijke factor’, terwijl 33% dit zegt over energie-efficiëntie. Geen enkele respondent stelt echter dat de impact op het milieu een doorslaggevende rol speelt.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Arista Networks levert twee miljoenste netwerkpoort voor datacenters

Arista Networks levert twee miljoenste netwerkpoort voor datacenters

Arista Networks heeft zijn 2 miljoenste 10/40/100 Gigabit Ethernet-poort geleverd, voor cloudomgevingen en datacenters. Het bedrijf is volledig gespecialiseerd in Software Defined Networking (SDN) oplossingen voor grote datacenters en bedrijfsnetwerken. Arista Networks groeit succesvol door de toenemende acceptatie van cloud computing en diensten. Arista...

'Veiligheid in het datacenter zorgt voor een betere beschikbaarheid'

'Veiligheid in het datacenter zorgt voor een betere beschikbaarheid'

Datacenters herbergen in veel bedrijven de kroonjuwelen: toepassingen waarmee geld wordt verdiend, gegevens die geld waard zijn. Zijn de eisen en maatregelen op het gebied van veiligheid (niet beschikbaarheid) de laatste jaren veranderd? En zo ja, hoe? Een interview met Elbert Raben van Rittal. De afgelopen jaren nam de hoeveelheid gegevens wereldwijd...

Groei in elektriciteitsverbruik vlakt af

Groei in elektriciteitsverbruik vlakt af

DCD Intelligence - de onderzoekstak van DatacenterDynamics - heeft een rapport geschreven over de historische ontwikkeling van het energieverbruik van datacenters. Hun conclusie? De groei vlakt af. Anders gezegd: het energieverbruik van datacenters neemt - ook in Europa - nog wel toe, maar met een veel kleiner percentage dan we de afgelopen jaren gewend...