Hyperscalers gaan levensduur van IT-apparatuur flink verlengen

patrick-at-douglas-county

Business en duurzaamheid beginnen elkaar steeds meer te versterken. Dat bleek maar weer eens toen Alphabet - moedermaatschappij van Google - tijdens de laatste call met financieel analisten bekend maakte dat het de levensduur van de servers in zijn datacenters wil verlengen naar zes jaar.

De meeste hyperscalers hebben nu plannen aangekondigd om hun IT-apparatuur langer in gebruik te houden. De belangrijkste reden: kostenbesparingen. Belangrijk extra voordeel: ze hebben minder nieuwe apparatuur nodig en dat is belangrijke winst voor de milieu-footprint van deze datacenters.

Bij Alphabet en Google gaat het om servers en sommige netwerkapparaten. Waarschijnlijk gaat het daarbij om dezelfde apparatuur aangezien veel netwerk equipment van hyperscalers tegenwoordig bestaat uit zeer snelle servers waarop specifieke netwerkfuncties in de vorm van software zijn geïmplementeerd.

Een dag voordat Google met deze mededeling kwam had ook Meta - moederbedrijf van Facebook en een drijvende kracht achter het Open Compute Project - aangegeven dat het de levensduur van zijn servers naar vijf jaar gaat brengen. Over Amazon Web Services hebben analisten aangegeven dat dit concern zijn servers ongeveer vijf tot zes jaar laat draaien. Microsoft kwam op zijn beurt vorig jaar met het bericht dat het de levensduur van zijn servers had verlengd tot zes jaar.

IT-apparatuur vijf tot zes jaar operationeel houden, betekent een ingrijpende verlenging van de levensduur van dit soort systemen. In 2020 hielden deze tech-giganten hun servers maar drie jaar aan, waarna een totale refresh van een datacenter plaats vond. De snelheid waarmee dit destijds gebeurde zorgde er overigens wel voor de opkomst van een markt voor tweedehands OCP-hardware. Zelf sprak de Open Compute-community trouwens liever van ‘second user equipment’.

De kostenbesparing die de hyperscale datacenters hiermee kunnen behalen, is enorm. Alleen al in fiscaal 2023 verwacht Alphabet maar liefst 3,4 miljard dollar te besparen door uitgestelde investeringen in nieuwe IT-apparatuur en - interessant genoeg - R&D voor datacenterapparatuur.

Overigens is een belangrijk argument om server-hardware regelmatig te vernieuwen het feit dat daarmee ook steeds de nieuwe generaties apparatuur kunnen worden gebruikt en dat die nieuwe series ook iedere keer weer minder elektriciteit verbruiken. Het wordt dus interessant om de komende tijd publicaties van de hyperscalers in de gaten te houden over hun energiegebruik.

Lees ook
Overzicht van NVIDIA-producten en hun rol in AI-Datacenters

Overzicht van NVIDIA-producten en hun rol in AI-Datacenters

Wat is een H100? En wat is het verschil met een H200? Of tussen een DGX en een GH200? Steeds meer mensen in de datacenterindustrie hebben gehoord van de H100 en H200 - beide GPU’s die onderdeel uitmaken van Hopper-architectuur. Maar een DGX?

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.