Hyperscalers gaan levensduur van IT-apparatuur flink verlengen

patrick-at-douglas-county

Business en duurzaamheid beginnen elkaar steeds meer te versterken. Dat bleek maar weer eens toen Alphabet - moedermaatschappij van Google - tijdens de laatste call met financieel analisten bekend maakte dat het de levensduur van de servers in zijn datacenters wil verlengen naar zes jaar.

De meeste hyperscalers hebben nu plannen aangekondigd om hun IT-apparatuur langer in gebruik te houden. De belangrijkste reden: kostenbesparingen. Belangrijk extra voordeel: ze hebben minder nieuwe apparatuur nodig en dat is belangrijke winst voor de milieu-footprint van deze datacenters.

Bij Alphabet en Google gaat het om servers en sommige netwerkapparaten. Waarschijnlijk gaat het daarbij om dezelfde apparatuur aangezien veel netwerk equipment van hyperscalers tegenwoordig bestaat uit zeer snelle servers waarop specifieke netwerkfuncties in de vorm van software zijn geïmplementeerd.

Een dag voordat Google met deze mededeling kwam had ook Meta - moederbedrijf van Facebook en een drijvende kracht achter het Open Compute Project - aangegeven dat het de levensduur van zijn servers naar vijf jaar gaat brengen. Over Amazon Web Services hebben analisten aangegeven dat dit concern zijn servers ongeveer vijf tot zes jaar laat draaien. Microsoft kwam op zijn beurt vorig jaar met het bericht dat het de levensduur van zijn servers had verlengd tot zes jaar.

IT-apparatuur vijf tot zes jaar operationeel houden, betekent een ingrijpende verlenging van de levensduur van dit soort systemen. In 2020 hielden deze tech-giganten hun servers maar drie jaar aan, waarna een totale refresh van een datacenter plaats vond. De snelheid waarmee dit destijds gebeurde zorgde er overigens wel voor de opkomst van een markt voor tweedehands OCP-hardware. Zelf sprak de Open Compute-community trouwens liever van ‘second user equipment’.

De kostenbesparing die de hyperscale datacenters hiermee kunnen behalen, is enorm. Alleen al in fiscaal 2023 verwacht Alphabet maar liefst 3,4 miljard dollar te besparen door uitgestelde investeringen in nieuwe IT-apparatuur en - interessant genoeg - R&D voor datacenterapparatuur.

Overigens is een belangrijk argument om server-hardware regelmatig te vernieuwen het feit dat daarmee ook steeds de nieuwe generaties apparatuur kunnen worden gebruikt en dat die nieuwe series ook iedere keer weer minder elektriciteit verbruiken. Het wordt dus interessant om de komende tijd publicaties van de hyperscalers in de gaten te houden over hun energiegebruik.

Lees ook
ABN Amro: generatieve AI kan helpen bij verduurzamen

ABN Amro: generatieve AI kan helpen bij verduurzamen

Generatieve AI, een technologie die met behulp van machine learning algoritmes nieuwe content kan creëren, speelt een steeds grotere rol in de transitie naar duurzaamheid. Dit komt naar voren in een recent rapport van ABN AMRO, waarin de veelzijdige toepassingen en de impact van deze technologie op het gebied van duurzaamheid worden belicht.

Ampere stelt datacenters voor stevige uitdagingen

Ampere stelt datacenters voor stevige uitdagingen

Datacenters die via de eigen IT-afdeling of van klanten servers binnen krijgen die gebruik maken van de nieuwste zogeheten datacenter-processoren, dienen zich voor te bereiden op mogelijke problemen.

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Op vrijdag 1 december is in Virginia, Verenigde Staten, een belangrijke stap gezet op weg naar wat moet leiden tot meer regulering van datacenters. Op die dag is officieel een coalitie van twintig milieu- en klimaatgroeperingen, genaamd de 'Virginia Data Center Reform Coalition', van start gegaan. Deze coalitie heeft als doel de groei van datacent1