Het Internetverkeer in Amsterdam groeit ook in 2022 stevig door

AMSIX-logo

AMS-IX Amsterdam, één van de grootste Internetknooppunten ter wereld, heeft afgelopen jaar in heel 2022 29.4 Exabyte (EB) aan Internetdata op zijn platform verwerkt, een verdubbeling met vier jaar geleden. In 2018 lag de hoeveelheid verwerkte data op iets meer dan 14.1 Exabyte.

“De groei van het Internetverkeer is met name een gevolg van de digitalisering van de samenleving en gebruik van Internetdiensten. Ieder jaar worden er weer nieuwe apparaten en diensten gebruikt die meer Internetverkeer genereren”, zegt Peter van Burgel, CEO van AMS-IX. “Met name gedurende de coronajaren was de groei op ons platform spectaculair.” Ook in 2022 werden weer Internetrecords verbroken. Het hoogst gemeten piekverkeer op de Internet Exchange in Amsterdam was in 2022 11.6 Terabit per seconde. Dat komt neer op de gelijktijdige streaming van zo’n 6,2 miljoen TikTok filmpjes of 2,3 miljoen HD-video’s. Het aantal aangesloten netwerken steeg naar 889. De meeste aangesloten netwerken maken daarbij gebruik van 10GE poorten. Het aandeel 100GE poorten stijgt echter snel (+19%), van 360 in 2021 tot 428 in 2022. Over een aantal jaren zal 100GE de norm zijn.

GRX

Ook het verkeer op AMS-IX’s Global Roaming Exchange (GRX) is sterk gestegen afgelopen jaar. De GRX faciliteert de uitwisseling van mobiele roaming data en wordt gebruikt door mensen die in het buitenland van mobiele netwerken gebruik maken. In 2022 werd een piekverkeer van 312 Gbps aangetikt, maar liefst 52% hoger dan het piekverkeer uit 2021. Waarschijnlijk komen deze verschillen door de pandemie die in 2021 nog in volle hevigheid heerste. Het aantal mensen dat naar het buitenland ging reizen bleef beperkt, wat verkeer op de GRX heeft getemperd in dat jaar.

Resellers

Ook het aantal partners van AMS-IX blijft groeien. AMS-IX heeft ondertussen 60 resellers als partners en is hierdoor te bereiken vanuit zo’n 800 datacenters in 64 landen. Daarnaast heeft AMS-IX afgelopen jaar diverse strategische partners geholpen met het opzetten van eigen Internet Exchanges. In 2022, zijn er nieuwe Internet Exchanges opgezet in Singapore, Cairo, Kolkata and Hyderabad.

Lees ook
Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Netbeheerder Liander heeft in de regio Amsterdam te maken met meer vraag naar capaciteit dan er aanbod is. Bestaande grootgebruikers kunnen niet uitbreiden. Nieuwe grootgebruikers, waaronder datacenters, zijn mede daarom niet welkom in de regio.

Google's rapporteert een CO2-uitstoot die bijna 50% stijgt door energievraag van AI

Google's rapporteert een CO2-uitstoot die bijna 50% stijgt door energievraag van AI

Google heeft bekendgemaakt dat de CO2-uitstoot van het bedrijf bijna 50% is gestegen ten opzichte van 2019. Dit blijkt uit het milieuverslag van 2024 dat het bedrijf onlangs heeft gepubliceerd. Deze stijging vormt een aanzienlijke tegenslag in de ambitie van Google om tegen 2030 netto nul emissies te bereiken.

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Volgens een recente studie van het Duitse Borderstep Institute kan het hergebruiken van restwarmte uit datacenters in de toekomst jaarlijks tot 400.000 ton aan broeikasgassen besparen. Deze bevinding komt voort uit het DC2HEAT-project, dat de mogelijkheden en effecten van restwarmtebenutting in datacenters onderzoekt.