Grootste batterijopslagsysteem van ons land staat niet in Amsterdam maar in Vlissingen

Alfen Energy Storage

Als datacenterindustrie zijn we soms zo druk aan het discussiëren over onze eigen nieuwe trends en ontwikkelingen, dat we wel eens vergeten naar andere branches en sectoren te kijken. Zo lijkt het ook te gaan met batterijsystemen voor energieopslag.

Terwijl voor- en tegenstanders van energy services die datacenters aan de netbeheerders zouden kunnen leveren het nog lang niet met elkaar eens zijn, zien we in andere segmenten van de economie grootschalige batterijprojecten tot stand komen. Waardoor nu ineens blijkt dat de datacenterindustrie weliswaar veel praat over Battery Energy Storage (BES) systemen, maar de grootste van ons land binnenkort ver van het hart van onze datacenterindustrie staat opgesteld. Niet in Amsterdam maar in Vlissingen.

‘Alfen en SemperPower bouwen het grootste batterij-energieopslagsysteem dat ooit in Nederland is neergezet’, meldt de website BouwEnInstallatieHub.nl. ‘Het opslagsysteem met de naam Project Pollux bevindt zich in Vlissingen en biedt met behulp van Alfen’s TheBattery Elements een oplossing voor twee van de grootste problemen van de energietransitie: onbalans op het net en de onvoorspelbaarheid van hernieuwbare energiebronnen’.

De energieopslagsystemen zijn op maat gemaakt voor verschillende markten en toepassingen, maar altijd gebaseerd op dezelfde ontwerpprincipes om prestaties, flexibiliteit, modulariteit en duurzaamheid te garanderen. Alfen zal het grootschalige energieopslagsysteem ontwerpen, leveren, installeren, testen en onderhouden, terwijl SemperPower het zal ontwikkelen, financieren en exploiteren. In het vierde kwartaal van 2023 zal het systeem operationeel zijn.

Lees ook
Problemen rond energiehubs kunnen tegenvaller worden voor nieuwe en bestaande datacenters

Problemen rond energiehubs kunnen tegenvaller worden voor nieuwe en bestaande datacenters

Energiehubs op Nederlandse bedrijventerreinen zijn bedoeld om netcongestie te verminderen. In ons land zijn de eerste ideeën hierover ontstaan in Gelderland. Voor met name regionaal opererende datacenters kunnen zijn een interessante optie zijn om de energievoorziening veilig te stellen.

Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao heeft zijn samenwerking met Google uitgebreid, waardoor het nu niet alleen in Europa actief is, maar ook in Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Azië. Bij deze samenwerking maakt Google gebruik van Flexidao's Clean Electricity Portfolio Management System voor het nauwkeurig volgen van certificaten voor schone energie. Dat meldt het in Barcel1

Eurobat: veel innovatie, maar Li-ion en loodbatterijen blijven voorlopig dominant

Eurobat: veel innovatie, maar Li-ion en loodbatterijen blijven voorlopig dominant

In een recente publicatie van Eurobat, de vereniging van fabrikanten en afnemers van batterijen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, wordt ingegaan op de toekomst van batterijtechnologie. Ondanks de grote nadruk op innovatie blijven Li-ion en loodbatterijen de komende jaren de dominante technologieën.