Grootste batterijopslagsysteem van ons land staat niet in Amsterdam maar in Vlissingen

Alfen Energy Storage

Als datacenterindustrie zijn we soms zo druk aan het discussiëren over onze eigen nieuwe trends en ontwikkelingen, dat we wel eens vergeten naar andere branches en sectoren te kijken. Zo lijkt het ook te gaan met batterijsystemen voor energieopslag.

Terwijl voor- en tegenstanders van energy services die datacenters aan de netbeheerders zouden kunnen leveren het nog lang niet met elkaar eens zijn, zien we in andere segmenten van de economie grootschalige batterijprojecten tot stand komen. Waardoor nu ineens blijkt dat de datacenterindustrie weliswaar veel praat over Battery Energy Storage (BES) systemen, maar de grootste van ons land binnenkort ver van het hart van onze datacenterindustrie staat opgesteld. Niet in Amsterdam maar in Vlissingen.

‘Alfen en SemperPower bouwen het grootste batterij-energieopslagsysteem dat ooit in Nederland is neergezet’, meldt de website BouwEnInstallatieHub.nl. ‘Het opslagsysteem met de naam Project Pollux bevindt zich in Vlissingen en biedt met behulp van Alfen’s TheBattery Elements een oplossing voor twee van de grootste problemen van de energietransitie: onbalans op het net en de onvoorspelbaarheid van hernieuwbare energiebronnen’.

De energieopslagsystemen zijn op maat gemaakt voor verschillende markten en toepassingen, maar altijd gebaseerd op dezelfde ontwerpprincipes om prestaties, flexibiliteit, modulariteit en duurzaamheid te garanderen. Alfen zal het grootschalige energieopslagsysteem ontwerpen, leveren, installeren, testen en onderhouden, terwijl SemperPower het zal ontwikkelen, financieren en exploiteren. In het vierde kwartaal van 2023 zal het systeem operationeel zijn.

Lees ook
Subsidieregeling voor kleine waterstofprojecten interessant voor datacenters

Subsidieregeling voor kleine waterstofprojecten interessant voor datacenters

Het nieuwe subsidiepakket van 250 miljoen euro die het kabinet eerder heeft aangekondigd is ook interessant voor de datacentersector. De regeling is bedoelde voor het ondersteunen van kleinschalige elektrolyseprojecten gericht op de productie van groene waterstof in Nederland.

Microsoft investeert in BESS voor datacenter backup power

Microsoft investeert in BESS voor datacenter backup power

In een belangrijke stap richting een duurzamere digitale infrastructuur, heeft Saft, een dochteronderneming van TotalEnergies, een Battery Energy Storage System (BESS) geleverd aan Microsoft voor een datacenter in Zweden. Het systeem, dat in juni van dit jaar in gebruik werd genomen, vervangt de diesel generatoren. Microsoft wil in 2030 alle datac1

Google test demand response als elektriciteitsnetwerk onder druk staat

Google test demand response als elektriciteitsnetwerk onder druk staat

Google heeft een nieuwe methode ontwikkeld en getest om het elektriciteitsverbruik van hun datacenters te verminderen op momenten dat het lokale elektriciteitsnet zwaar belast is. Dat schrijven Google-medewerkers Varun Mehra, Technical Program Manager, Grid Services en Raiden Hasegawa, Senior Data Scientist, Energy Analytics in een blog post.