Grootste batterijopslagsysteem van ons land staat niet in Amsterdam maar in Vlissingen

Alfen Energy Storage

Als datacenterindustrie zijn we soms zo druk aan het discussiëren over onze eigen nieuwe trends en ontwikkelingen, dat we wel eens vergeten naar andere branches en sectoren te kijken. Zo lijkt het ook te gaan met batterijsystemen voor energieopslag.

Terwijl voor- en tegenstanders van energy services die datacenters aan de netbeheerders zouden kunnen leveren het nog lang niet met elkaar eens zijn, zien we in andere segmenten van de economie grootschalige batterijprojecten tot stand komen. Waardoor nu ineens blijkt dat de datacenterindustrie weliswaar veel praat over Battery Energy Storage (BES) systemen, maar de grootste van ons land binnenkort ver van het hart van onze datacenterindustrie staat opgesteld. Niet in Amsterdam maar in Vlissingen.

‘Alfen en SemperPower bouwen het grootste batterij-energieopslagsysteem dat ooit in Nederland is neergezet’, meldt de website BouwEnInstallatieHub.nl. ‘Het opslagsysteem met de naam Project Pollux bevindt zich in Vlissingen en biedt met behulp van Alfen’s TheBattery Elements een oplossing voor twee van de grootste problemen van de energietransitie: onbalans op het net en de onvoorspelbaarheid van hernieuwbare energiebronnen’.

De energieopslagsystemen zijn op maat gemaakt voor verschillende markten en toepassingen, maar altijd gebaseerd op dezelfde ontwerpprincipes om prestaties, flexibiliteit, modulariteit en duurzaamheid te garanderen. Alfen zal het grootschalige energieopslagsysteem ontwerpen, leveren, installeren, testen en onderhouden, terwijl SemperPower het zal ontwikkelen, financieren en exploiteren. In het vierde kwartaal van 2023 zal het systeem operationeel zijn.

Lees ook
Maarten Otto is nieuwe voorzitter Netbeheer Nederland

Maarten Otto is nieuwe voorzitter Netbeheer Nederland

Het belang van datacenters neemt exponentieel toe. Ze staan centraal in onze digitale economie en zijn nauw verbonden met de energie-infrastructuur van ons land. Zoals Maarten Otto, de nieuw benoemde voorzitter van de ledenraad van Netbeheer Nederland, terecht opmerkt: "Onze energie-infrastructuur vormt nu en in de toekomst het fundament van Neder1

Hierom is persbericht over nieuw datacenter bij Berlijn voor Nederland interessant

Hierom is persbericht over nieuw datacenter bij Berlijn voor Nederland interessant

Als in Duitsland de pers schrijft over een nieuw en groot datacenter is dat in principe geen nieuws voor de Nederlandse markt. Anders wordt het als het persbericht, waar iedereen naar verwijst, een paar punten bevat die juist elke Nederlander met kennis van de lokale datacentermarkt direct opvalt.

Energietransitie gaat sneller dan veel mensen denken, meent voorzitter van NVDE

Energietransitie gaat sneller dan veel mensen denken, meent voorzitter van NVDE

Nederlanders houden van klagen - over het Nederlands elftal, de files, de belastingdruk en tegenwoordig ook zeker over de energietransitie. Door alle nadruk op wat er wellicht (nog) niet goed gaat - denk aan wet- en regelgeving, het traag afgeven van vergunningen en de welbekende supply chain-problemen - verliezen we soms echter het zicht op de re1