Google test demand response als elektriciteitsnetwerk onder druk staat

Google1

Google heeft een nieuwe methode ontwikkeld en getest om het elektriciteitsverbruik van hun datacenters te verminderen op momenten dat het lokale elektriciteitsnet zwaar belast is. Dat schrijven Google-medewerkers Varun Mehra, Technical Program Manager, Grid Services en Raiden Hasegawa, Senior Data Scientist, Energy Analytics in een blog post. Deze methode verplaatst bepaalde niet-urgente taken naar andere tijden en locaties, zonder de dagelijkse Google-services die mensen gebruiken te beïnvloeden.

Google streeft ernaar om hun datacenters zo efficiënt mogelijk te laten werken. Sinds 2020 wordt er gebruikgemaakt van een zogeheten carbon-intelligent rekenplatform dat de verplaatsing van taken en hun bijbehorende energieverbruik afstemt op momenten en locaties waar CO2-vrije energie beschikbaar is op het net.

De traditionele manier om aan de groeiende energiebehoefte te voldoen, was door nieuwe, vaak CO2-intensieve bronnen aan het elektriciteitsnet toe te voegen. Demand response wordt gezien als een veelbelovend alternatief om het elektriciteitsnet efficiënter en betrouwbaarder te maken. Wanneer Google een melding ontvangt van een ‘event’ dat het lokale net zal belasten, zoals extreem weer, kan het een wereldwijd algoritme activeren. Dit algoritme genereert instructies om bepaalde niet-urgente taken te beperken gedurende het event en om deze taken daarna weer opnieuw in te plannen.

De eerste pilotprogramma's hebben volgens Mehra en Hasegawa de bruikbaarheid van deze demand response-aanpak in de praktijk bewezen. Toen tijdens de winter van 2022-23 door gasgebrek de energieprijzen historisch hoog waren, nam Google op basis van dit algoritme verschillende maatregelen om het elektriciteitsverbruik tijdens piekuren in hun Europese datacenters te verminderen, geven zij als voorbeeld.

Lees ook
ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.