Google test demand response als elektriciteitsnetwerk onder druk staat

Google1

Google heeft een nieuwe methode ontwikkeld en getest om het elektriciteitsverbruik van hun datacenters te verminderen op momenten dat het lokale elektriciteitsnet zwaar belast is. Dat schrijven Google-medewerkers Varun Mehra, Technical Program Manager, Grid Services en Raiden Hasegawa, Senior Data Scientist, Energy Analytics in een blog post. Deze methode verplaatst bepaalde niet-urgente taken naar andere tijden en locaties, zonder de dagelijkse Google-services die mensen gebruiken te beïnvloeden.

Google streeft ernaar om hun datacenters zo efficiënt mogelijk te laten werken. Sinds 2020 wordt er gebruikgemaakt van een zogeheten carbon-intelligent rekenplatform dat de verplaatsing van taken en hun bijbehorende energieverbruik afstemt op momenten en locaties waar CO2-vrije energie beschikbaar is op het net.

De traditionele manier om aan de groeiende energiebehoefte te voldoen, was door nieuwe, vaak CO2-intensieve bronnen aan het elektriciteitsnet toe te voegen. Demand response wordt gezien als een veelbelovend alternatief om het elektriciteitsnet efficiënter en betrouwbaarder te maken. Wanneer Google een melding ontvangt van een ‘event’ dat het lokale net zal belasten, zoals extreem weer, kan het een wereldwijd algoritme activeren. Dit algoritme genereert instructies om bepaalde niet-urgente taken te beperken gedurende het event en om deze taken daarna weer opnieuw in te plannen.

De eerste pilotprogramma's hebben volgens Mehra en Hasegawa de bruikbaarheid van deze demand response-aanpak in de praktijk bewezen. Toen tijdens de winter van 2022-23 door gasgebrek de energieprijzen historisch hoog waren, nam Google op basis van dit algoritme verschillende maatregelen om het elektriciteitsverbruik tijdens piekuren in hun Europese datacenters te verminderen, geven zij als voorbeeld.

Lees ook
Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google heeft aangekondigd dat het zijn eerste op maat gemaakte ARM-gebaseerde processor voor datacenters, Axion, heeft ontwikkeld. Deze nieuwe processor is gebaseerd op Neoverse V2 processor-cores