Google ontwerpt eigen netwerkprotocollen voor zijn webscale datacenters

In tegenstelling tot Facebook is Google erg gesloten over de apparatuur die het bedrijf gebruikt in haar webscale datacenters. Al langer is duidelijk dat Google net als Facebook eigen hardware ontwerpt en bouwt voor gebruik in haar datacenters. Het bedrijf blijkt echter ook eigen netwerkprotocollen te hebben ontwikkeld.

Het bedrijf heeft voor het eerst openheid van zaken gegeven over de netwerktechnologie die het bedrijf heeft ontworpen. Amin Vahdat, Google Fellow en ‘Technical Lead’ voor netwerken bij Google, meldt in een blogpost dat Google op dit moment gebruik maakt van zogeheten ‘Jupiter’ superblocks. Deze fabrics leveren in totaal 1 Petabit per seconde aan bisection bandbreedte. Dit is bandbreedte tussen twee verschillende delen van Google’s netwerk.

100 keer sneller

Ter vergelijking: 1 Petabit per seconde is voldoende bandbreedte om 100.000 servers met een snelheid van 10Gb/s met elkaar te laten communiceren. Google stelt hiermee de totale inhoud van de Amerikaanse Library of Congress in minder dan een tiende van een seconde te kunnen versturen. In verhouding met het eerste in-house datacenter van Google, dat was gebaseerd op het eveneens zelfontwikkelde ‘Firehose’ netwerk, levert het huidige netwerk maar liefst 100 keer meer capaciteit.

Google hanteert drie principes bij het ontwerpen van haar datacenternetwerken:

  • Het bedrijf bouwt zijn netwerk rond een Clos topologie. Dit is een netwerkconfiguratie waar een reeks kleinere (goedkopere) switches worden gebruikt om dezelfde functionaliteiten te leveren als een veel grotere logische switch.
  • Google gebruikt een gecentraliseerde software stack om duizenden switches in het datacenter te beheren. Deze stack maakt van de vele switches in feit één grote fabric.
  • Het bedrijf bouwt eigen software en hardware door silicon te gebruiken van leveranciers. Het bedrijf is hierdoor minder afhankelijk van standaard internetprotocollen en maakt juist gebruik van protocollen die specifiek voor datacenters zijn ontworpen.

Helaas zijn er verder geen details bekend gemaakt over de netwerkprotocollen die Google heeft ontworpen en de werking van deze protocollen.

Meer over
Lees ook
Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

De applicaties die we elke dag gebruiken veranderen en worden veeleisender waar het om infrastructuur. Er moeten meer gegevens in realtime worden verwerkt, met een lagere latency. Er is aanzienlijk meer symmetrie nodig om grote hoeveelheden oost-westverkeer te ondersteunen. Bovendien is er een sterk toegenomen behoefte aan flexibiliteit.