Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

Cisco-Michiel_Panders-01

De applicaties die we elke dag gebruiken veranderen en worden veeleisender waar het om infrastructuur. Er moeten meer gegevens in realtime worden verwerkt, met een lagere latency. Er is aanzienlijk meer symmetrie nodig om grote hoeveelheden oost-westverkeer te ondersteunen. Bovendien is er een sterk toegenomen behoefte aan flexibiliteit.

Bedrijven maken gebruik van private cloud-oplossingen en verwachten dezelfde functionaliteit als van public cloud. Waar colocatiefaciliteiten vroeger weinig meer boden dan rackruimte en bekabeling, vragen klanten nu om complete oplossingen voor end-to-end service en monitoring. Ze moeten er absoluut zeker van zijn dat alles aan de regels voldoet. Ze moeten weten hoe snel ze een applicatie kunnen opstarten. Men wil weten hoeveel capaciteit er vrij is op servers en het netwerk. Klanten moeten direct inzicht hebben in waar fysieke ruimte beschikbaar is, om ongekend snelle implementatie te garanderen. Bovendien hebben mensen deze informatie direct nodig. Zodra ze deze input hebben, verwachten ze dat een nieuwe hardwareconfiguratie direct kan worden geïmplementeerd en operationeel is.

Om aan deze behoeften tegemoet te komen, neemt de complexiteit van de infrastructuurstack steeds verder toe. Snelheid en flexibiliteit vragen echter om precies het tegenovergestelde: vereenvoudiging. Bovendien worden er knelpunten veroorzaakt door verouderde infrastructuren en is er onvoldoende gekwalificeerd personeel beschikbaar. Industrieën die oplossingen bieden voor verschillende lagen van de stack ontwikkelen en gebruiken daarom snel digitale tooling om het Ontwerp, de Bouw en het Gebruik van de complexe infrastructuren te vereenvoudigen.

Bij het ontwerp van de fysieke omgeving van ruimtes en koeling in datacenters wordt gebruik gemaakt van digital twinning. Zo kunnen ontwerpen worden gesimuleerd en geverifieerd voordat ze worden geïmplementeerd. Passieve infrastructuren worden digitaal ontworpen om op voorhand de vereisten voor racks en de optimale plaatsing ervan nauwkeurig te bepalen, evenals de algehele lay-out. Zo kunnen kabellengtes en -trajecten bijvoorbeeld vooraf worden geconfigureerd. Bovendien wordt deze tooling gebruikt voor workflowbeheer, compliance en monitoring zodra het datacenter de operationele fase ingaat.

Op het niveau van actieve netwerken automatiseert en valideert intent-based netwerksoftware het ontwerp, de implementatie en de werking van datacenternetwerken. Met krachtige analyses wordt gezorgd voor optimale netwerkprestaties en worden problemen snel opgelost. Deze aanpak voorkomt zelfs uitval, dankzij voorspellend inzicht, en biedt wijzigingscontrole met netwerkbrede rollback-mogelijkheden.

Kortom, beschikbaarheid, schaalbaarheid en flexibiliteit moeten van het hoogste niveau zijn, en alles moet sneller en efficiënter worden uitgevoerd. Slimme digitale tooling/systemen kunnen processen optimaliseren en automatiseren die inmiddels het niveau van complexiteit te boven gaan dat wij mensen eenvoudig, snel en foutloos aan kunnen. Je kunt een DC simpelweg niet meer plannen, bedienen en beheren met behulp van een spreadsheet – en daarnaast moeten de verschillende belanghebbenden van de stack nu meer dan ooit samenwerken.

Michiel Panders is General Manager Europe bij Reichle & De-Massari

Lees ook
Onderzoek: ’Groei in de wereldwijde markt voor datacenters ondanks economische uitdagingen’

Onderzoek: ’Groei in de wereldwijde markt voor datacenters ondanks economische uitdagingen’

Volgens de meest recente editie van‘Global Data Center Market Comparison Ranking' van Cushman & Wakefield (C&W) blijft de wereldwijde markt voor datacenters een aanzienlijke groei doormaken.

De verbinding van Dirk Pol

De verbinding van Dirk Pol

In de wereld van netwerkdiensten staat Dirk Pol ruim 26 jaar lang als een baken, met zijn expertise die de vormgeving van connectiviteit beïnvloedt. Van zijn vroege dagen in softwareontwikkeling tot het sturen van i4 Networks richting innovaties,

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.