Google ontwerpt eigen netwerkprotocollen voor zijn webscale datacenters

In tegenstelling tot Facebook is Google erg gesloten over de apparatuur die het bedrijf gebruikt in haar webscale datacenters. Al langer is duidelijk dat Google net als Facebook eigen hardware ontwerpt en bouwt voor gebruik in haar datacenters. Het bedrijf blijkt echter ook eigen netwerkprotocollen te hebben ontwikkeld.

Het bedrijf heeft voor het eerst openheid van zaken gegeven over de netwerktechnologie die het bedrijf heeft ontworpen. Amin Vahdat, Google Fellow en ‘Technical Lead’ voor netwerken bij Google, meldt in een blogpost dat Google op dit moment gebruik maakt van zogeheten ‘Jupiter’ superblocks. Deze fabrics leveren in totaal 1 Petabit per seconde aan bisection bandbreedte. Dit is bandbreedte tussen twee verschillende delen van Google’s netwerk.

100 keer sneller

Ter vergelijking: 1 Petabit per seconde is voldoende bandbreedte om 100.000 servers met een snelheid van 10Gb/s met elkaar te laten communiceren. Google stelt hiermee de totale inhoud van de Amerikaanse Library of Congress in minder dan een tiende van een seconde te kunnen versturen. In verhouding met het eerste in-house datacenter van Google, dat was gebaseerd op het eveneens zelfontwikkelde ‘Firehose’ netwerk, levert het huidige netwerk maar liefst 100 keer meer capaciteit.

Google hanteert drie principes bij het ontwerpen van haar datacenternetwerken:

  • Het bedrijf bouwt zijn netwerk rond een Clos topologie. Dit is een netwerkconfiguratie waar een reeks kleinere (goedkopere) switches worden gebruikt om dezelfde functionaliteiten te leveren als een veel grotere logische switch.
  • Google gebruikt een gecentraliseerde software stack om duizenden switches in het datacenter te beheren. Deze stack maakt van de vele switches in feit één grote fabric.
  • Het bedrijf bouwt eigen software en hardware door silicon te gebruiken van leveranciers. Het bedrijf is hierdoor minder afhankelijk van standaard internetprotocollen en maakt juist gebruik van protocollen die specifiek voor datacenters zijn ontworpen.

Helaas zijn er verder geen details bekend gemaakt over de netwerkprotocollen die Google heeft ontworpen en de werking van deze protocollen.

Meer over
Lees ook
De verbinding van Dirk Pol

De verbinding van Dirk Pol

In de wereld van netwerkdiensten staat Dirk Pol ruim 26 jaar lang als een baken, met zijn expertise die de vormgeving van connectiviteit beïnvloedt. Van zijn vroege dagen in softwareontwikkeling tot het sturen van i4 Networks richting innovaties,

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.