Google gaat voor 100 procent duurzaam in 2030

Google Cloud 400300

Google heeft maandag op het eigen blog bekend gemaakt rond 2030 voor alle activiteiten permanent gebruik te maken van duurzame energie en daarmee bij te dragen aan een verlaging van de uitstoot van broeikasgassen.

Dit streven (“Announcing ‘round-the-clock clean energy for cloud”) zal Google niet alleen doen. Het maakt duidelijk de samenwerking met andere organisaties te zoeken om gezamenlijk tot meer duurzame bedrijfsmodellen te komen. Daarvoor stelt het energiebesparende software op basis van AI, die het al langer in de eigen datacenters gebruikt ter beschikking.

 

Verder stelt het bedrijf meer te willen samenwerken met steden. Een van de redenen daarvoor kan zijn dat de eigen duurzame energieopwekking natuurlijk niet 24/7 het zelfde oplevert. Soms is er een te hoge eigen productie en andere keren is het juist te weinig. In beide gevallen is het dan noodzakelijk via het lokale stroomnetwerk te kunnen terugleveren of afnemen.

 

Het bericht is voor een wereldwijd publiek geschreven en bevat geen specifieke verwijzing naar EU beleid. Dat lijkt aan te sturen op een CO2 neutrale operatie voor alle datacenters in de EU. Dus ook de Google hyperscalers in Delfzijl en binnenkomt Middenmeer.

Lees ook
Nieuwbouw voor Interxion in België  - BRU 4

Nieuwbouw voor Interxion in België - BRU 4

Het nieuwe datacenter van Interxion in België, BRU 4, komt naast BRU 3. Het gebouw wordt gefaseerd opgebouwd. Streven is de eerste klanten in Q1-2023 te huisvesten op een verdieping. Daarna volgt de oplevering van de andere verdiepingen. BRU 4 wordt dus een datacenter over meerdere verdiepingen. Die bouwwijze komt in België nog niet veel voor.

6 ontwikkelingen die datacenters duurzamer en veiliger maken voor de toekomst

6 ontwikkelingen die datacenters duurzamer en veiliger maken voor de toekomst

De overheid heeft de teugels van het lockdown-paard laten vieren. Het vooruitzicht van de pandemie voelt optimistischer dan een paar maanden terug, maar bedrijven pakken door op hun digitale transformaties: ze voelen dat de veranderingen die corona aanjoeg goede veranderingen voor ze zijn, en gaan ermee door. Deze versnelde digitalisering gaat dus1

Voorwaarden na bouwstop voor datacenters

Voorwaarden na bouwstop voor datacenters

De regio Amsterdam, Haarlemmermeer was waarschijnlijk het eerste gebied dat een bouwstop voor datacenters bekend maakte, maar zeker niet de enige. Singapore heeft iets dergelijks in 2019 gedaan. In beide gevallen lijkt er nu weer onder voorwaarden te kunnen worden gebouwd.