Voorwaarden na bouwstop voor datacenters

Singapore

 

De regio Amsterdam - Haarlemmermeer was waarschijnlijk het eerste gebied dat een bouwstop voor datacenters bekend maakte, maar zeker niet de enige. Singapore heeft iets dergelijks in 2019 gedaan. In beide gevallen lijkt er nu weer onder voorwaarden te kunnen worden gebouwd.

De situatie in en rond Amsterdam en natuurlijk Zeewolde is uitgebreid in de pers beschreven. Zelden wordt daarbij genoemd dat Nederland niet het enige land is dat worstelt met het vraagstuk van datacenters. Ierland ligt niet ver en daarvan wordt gezegd dat het nieuwe hyperscalers buiten de deur wenst te houden. Hoe de vlag er bij hangt in Denemarken of Duitsland is in de reguliere pers amper te vinden. Dat geldt helemaal voor de Aziatische markt en dan in het bijzonder Singapore.

Singapore is uniek, de stadstaat is voor fysiek- en datatransport een belangrijke hub voor Zuid Oost Azië. Er zouden meer dan 70 datacenters zijn in een gebied vele malen kleiner dan Nederland. In 2019 heeft de regering een bouwstop voor nieuwe datacenters opgelegd.

Begin dit jaar is na overleg met de sector een aantal veranderingen doorgevoerd. Die hebben op papier als effect dat de bouwstop minder absoluut is. Er kan weer gebouwd worden, mits aan voorwaarden wordt voldaan.

Twee regels vallen direct op. De groei van het aantal datacenters is beperkt tot 60MW aan nieuwe capaciteit per jaar. Iedereen ziet direct dat hierdoor hyperscalers buiten de deur worden gehouden. Nieuwe toetreders met grote ambities krijgen het ook erg lastig voet aan de grond te krijgen.

De andere regels is dat de max PUE 1,3 mag bedragen. Los van de vragen of sturen op PUE echt zinnig is en wat precies mag worden meegeteld, lijkt de lat hier niet eens zo hoog te liggen. Een goed gevuld en modern datacenter moet daar onder kunnen blijven.

Tot de reacties op het instellen van deze voorwaarden is er een van de IT sector van de stadstaat die wel aanspreekt. Sgtech.org stelt voor dat de sector moet overwegen een eigen duurzaam stroomnet te bouwen.

(foto van link)

Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.