Gemeente mag datacenter niet dwingen vrije koeling te gebruiken

hamer-rechter-rechtszaak-300x199

De gemeente Amsterdam heeft een rechtszaak verloren die het had aangespannen tegen een groot datacenter in de gemeente. De gemeente mag een datacenter niet verplichten een bepaalde vorm van koeling te gebruiken. De gemeente Amsterdam stelt dat de uitspraak aantoont dat lokale overheden niet over de juiste wettelijke middelen beschikken om voortvarend energiebesparing bij bedrijven te bevorderen.

Het datacenter, waarvan de naam in het midden wordt gelaten, kreeg door de gemeente de verplichting opgelegd gebruik te maken van vrije koeling in plaats van mechanische koeling. Het bedrijf stapte hierop naar de rechter. De rechter stelt het datacenter nu dus in het gelijk en is van mening dat deze verplichting niet opgelegd had mogen worden. Een soortgelijke zaak tegen de gemeente Amsterdam door een ander bedrijf loopt nog.

‘De juiste handvatten ontbreken’

Wethouder duurzaamheid Abdeluheb Choho: “Het blijkt wederom dat de gemeente niet de juiste handvatten heeft om daadkrachtig op te treden tegen energieverspilling. Ik heb dit al eerder aangekaart bij het Rijk. Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu is nu aan zet om de regels aan te passen, want Amsterdam werkt er enorm hard aan bij te dragen aan een duurzame toekomst en daarvoor hebben we juridische ruggensteun van het Rijk nodig.”

De gemeente Amsterdam stelt dat energiebesparing één van de onderdelen van het Energieakkoord is waar te weinig voortgang wordt geboekt. De gemeente wijst erop dat het niet zeker is of de Nederlandse doelstelling voor 2023 ook maar voor de helft gehaald zal worden. Amsterdam wil in 2020 per inwoner 20% minder energie verbruiken. Gemeenten zijn volgens de gemeente Amsterdam het bevoegd gezag om bedrijven te verplichten energiebesparende maatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Dit was volgens de gemeente ook in deze specifieke casus het geval. Lokale overheden zouden echter onvoldoende juridische middelen van het Rijk tot hun beschikking hebben gekregen om deze verplichtingen daadwerkelijk op te leggen.

Vervolgstappen

De gemeente beraadt zich overigens nog op vervolgstappen naar aanleiding van de uitspraak.

Lees ook
Europa wil datacenters in de ruimte

Europa wil datacenters in de ruimte

Datacenters in de ruimte opzetten? Uit de Europese studie ‘Advanced Space Cloud for European Net zero emission and Data sovereignty’ (ASCEND) blijkt dat dit zeer wel haalbaarheid is. De 2 miljoen euro kostende ASCEND-studie, gecoördineerd door Thales Alenia Space namens de Europese Commissie, stelt vast datacenters in de ruimte technisch, economis1

AWS stookt met nieuw rapport vuurtje op onder discussie over on-premise versus colocatie

AWS stookt met nieuw rapport vuurtje op onder discussie over on-premise versus colocatie

De discussie over de efficiëntie van on-premise infrastructuren versus cloud-oplossingen heeft nieuwe brandstof gekregen door een recent gepubliceerd rapport van Amazon Web Services (AWS). Dit rapport, uitgevoerd door Accenture, probeert aan te tonen dat geoptimaliseerde workloads op AWS tot vier keer efficiënter kunnen zijn dan dezelfde workloads1

Eerste deadline energie-efficiëntie rapportage voor datacenters is 15 juli 2024

Eerste deadline energie-efficiëntie rapportage voor datacenters is 15 juli 2024

Eigenaren en exploitanten van datacenters zijn verplicht jaarlijks de energie-efficiëntie van het datacentrum te rapporteren. Dat staat te lezen op de website van de RVO. Daar staat ook dat per 17 juni het registeren van die data en het object mogelijk is, plus dat de deadline 15 juli is.