Gebruik datacenter restwarmte kan honderden kiloton CO2-uitstoot besparen

Sinds de Nederlandse datacenters vorig jaar hun restwarmte ‘gratis’ hebben aangeboden aan de samenleving zijn er veel nieuwe restwarmte projecten rond datacenters gestart. De sector geeft aan dat door deze restwarmte te gebruiken voor verwarming van huizen en bedrijven honderdenkiloton CO2-uitstoot aldaar kan worden voorkomen, geschat op zo’n 600 kiloton.

Met name het laatste half jaar is het aantal nieuwe datacenter restwarmte projecten in een stroomversnelling geraakt, en worden in veel regio’s in ons land al resultaten geboekt. Op dit moment is een meerderheid van de Nederlandse datacenters inmiddels actief betrokken bij een restwarmte initiatief.

Een en ander staat in het vandaag uitgekomen rapport 'Datacenter Restwarmte & Innovatie 2018' van de Dutch Data Center Association (DDA), de brancheorganisatie van datacenters in Nederland. Het rapport baseert zich daarbij volledig op concrete praktijk-cases, waarvan enkele werden toegelicht tijdens het 'Datacenter Restwarmte & Innovatie 2018' congres op 10 oktober jl. De meest cruciale leerervaringen worden in het rapport uitgebreid besproken, met de verwachting dat er op termijn nog meer zullen volgen.

Als succesfactoren bij de praktijk cases worden genoemd dat projecten rendabel zijn, dat er gebruik wordt gemaakt van multi-inzetbare warmtenetten, er constructief wordt samengewerkt door betrokkenen, en dat men soms gewoon 'moet doen'.

Overheid kan helpen

De overheid heeft een belangrijke rol bij het scheppen van de juiste randvoorwaarden die deze projecten succesvol kunnen maken. Primair aandachtspunt is daarbij de aanpassing van de nieuwe BENG-regeling (bijna energieneutrale gebouwen), die per januari 2020 in gaat. In dit nieuwe bouwvoorschrift wordt datacenter restwarmte namelijk niet als 'hernieuwbare energie' gezien, wat bouwers belemmert om restwarmte van datacenters te gaan gebruiken bij het verwarmen van nieuwe woningen en kantoren. Met de aanpassing van deze regeling komt hergebruik van datacenter restwarmte binnen handbereik, waarmee naar schatting van de DDA 1 miljoen woningen kunnen worden verwarmd.

294859-Pers-foto-7d1c9b-large-1541006047-615x445

Daarnaast adviseert het rapport de overheid om snel duidelijkheid te scheppen betreffende eventueel nieuw regionaal beleid qua warmtenetwerken en eventuele concessies daarbij. Duidelijkheid zorgt ervoor dat warmtenetten door de markt winstgevend kunnen worden ontwikkeld.

Positieve verwachtingen

Hoewel er dus nog werk aan de winkel is voor alle stakeholders, is de DDA veel positiever over de vorderingen voor het gebruik van datacenter restwarmte dan een jaar geleden, toen de bij de branche organisatie aangesloten datacenters voor het eerst hun restwarmte publiekelijk 'gratis' beschikbaar stelden.

Het rapport bevat onder meer een lijst met 15 Nederlandse projecten waar gewerkt wordt aan hergebruik van datacenter restwarmte, en beschrijft ook enkele concrete resultaten. De verwachting van de DDA is dat deze lijst nog flink zal groeien de komende jaren ook vanwege de aanhoudende groei van de sector in heel Nederland.

Lees ook
Energiegebruik van ICT daalt, groei bij datacenters zet door

Energiegebruik van ICT daalt, groei bij datacenters zet door

Tot 2020 wordt per saldo een daling verwacht van het totale energieverbruik van ICT in Nederland van 10 – 20%. Cloudtoepassingen en efficiencyverbeteringen van ICT-apparatuur zullen een sterk besparend effect hebben. Het verbruik aan de aanbodzijde is gestegen door groei van opslag en verwerking bij de datacenters, terwijl het energieverbruik van1

Franse startup verwarmt zwembad met restwarmte

Franse startup verwarmt zwembad met restwarmte

De Franse startup Stimergy helpt het Butte aux Cailles centre in het 13de arrondissement in de Franse hoofdstad Parijs zijn energierekening terug te dringen. Dit doet het bedrijf door restwarmte van servers te zetten om één van de zwembaden van het centrum te verwarmen. Dit meldt het Franse The Connexion. Stimergy plaatst bij bedrijven die hun ene1

Duitse startup realiseert PUE van 1,05 met hergebruik van restwarmte

Duitse startup realiseert PUE van 1,05 met hergebruik van restwarmte

De Duitse cloud startup Cloud&Heat claimt met zijn datacenter in Dresden een Power Usage Effectiveness (PUE) van 1,05 te halen. Het datacenter is gebouwd volgens een concept waarbij restwarmte wordt hergebruikt om bovengelegen woningen te verwarmen en warm water te produceren. Dit heeft Cloud&Heat bekend gemaakt op de CeBIT. Deze startup h1