Franse startup verwarmt zwembad met restwarmte

De Franse startup Stimergy helpt het Butte aux Cailles centre in het 13de arrondissement in de Franse hoofdstad Parijs zijn energierekening terug te dringen. Dit doet het bedrijf door restwarmte van servers te zetten om één van de zwembaden van het centrum te verwarmen.

Stimergy-logo Dit meldt het Franse The Connexion. Stimergy plaatst bij bedrijven die hun energierekening willen verlagen een speciale ‘digitale boiler’ waarin servers zijn ondergebracht. De warmte die deze servers genereren wordt ingezet om bijvoorbeeld een bedrijfspand te verwarmen, waardoor de traditionele verwarming minder hard hoeft te werken en minder energie verbruikt.

Publieke en private cloud

De servers die Stimergy plaatst worden door de startup gebruikt om cloud omgevingen te leveren aan klanten. Het bedrijf levert zowel public als private cloud omgevingen. Voor public cloud omgevingen wordt gebruik gemaakt van servers die in beveiligde ruimtes zijn ondergebracht in woningen, bij bedrijven en op industriële locaties. Voor de private cloud levert Stimergy een ‘digitale boiler’, die geplaatst kan worden bij de klant. In deze boilers zijn servers geplaatst, waarvan restwarmte wordt hergebruikt.

In de opstelling die wordt gebruikt om het Parijse zwembad zijn servers ondergronds geplaatst. De restwarmte die deze servers genereren wordt opgevangen en gebruikt om één van de zwembaden in Butte aux Cailles te verwarmen. De overige twee zwembaden worden vooralsnog verwarmd met een traditioneel verwarmingssysteem.

Dossiers
Meer over
Lees ook
ING: ‘Overheid laat kans liggen om restwarmte van datacenters als warmtebron te gebruiken'

ING: ‘Overheid laat kans liggen om restwarmte van datacenters als warmtebron te gebruiken'

Demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat heeft onlangs een rapport gedeeld met de Tweede Kamer over de staat van de Nederlandse digitale infrastructuur. Opmerkelijk is de afwezigheid van een cruciaal element in dit rapport, stelt Samantha Reilly, sector specialist TMT-ICT en duurzame energie bij ING Sector Banking: het...

DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

Het DC2HEAT-project gaat op zoek naar een klimaatvriendelijke benutting van restwarmte uit datacenters. Het project vindt plaats in Frankfurt.

Restwarmte van universitaire supercomputer verwarmt woningen in Schotland

Restwarmte van universitaire supercomputer verwarmt woningen in Schotland

In het Schotse Edinburgh wordt een systeem getest om te onderzoeken of de restwarmte van een groot computercentrum kan worden opgeslagen in ongebruikte mijnwerken, om vervolgens gebruikt te worden om huizen te verwarmen.