Franse startup verwarmt zwembad met restwarmte

De Franse startup Stimergy helpt het Butte aux Cailles centre in het 13de arrondissement in de Franse hoofdstad Parijs zijn energierekening terug te dringen. Dit doet het bedrijf door restwarmte van servers te zetten om één van de zwembaden van het centrum te verwarmen.

Stimergy-logo Dit meldt het Franse The Connexion. Stimergy plaatst bij bedrijven die hun energierekening willen verlagen een speciale ‘digitale boiler’ waarin servers zijn ondergebracht. De warmte die deze servers genereren wordt ingezet om bijvoorbeeld een bedrijfspand te verwarmen, waardoor de traditionele verwarming minder hard hoeft te werken en minder energie verbruikt.

Publieke en private cloud

De servers die Stimergy plaatst worden door de startup gebruikt om cloud omgevingen te leveren aan klanten. Het bedrijf levert zowel public als private cloud omgevingen. Voor public cloud omgevingen wordt gebruik gemaakt van servers die in beveiligde ruimtes zijn ondergebracht in woningen, bij bedrijven en op industriële locaties. Voor de private cloud levert Stimergy een ‘digitale boiler’, die geplaatst kan worden bij de klant. In deze boilers zijn servers geplaatst, waarvan restwarmte wordt hergebruikt.

In de opstelling die wordt gebruikt om het Parijse zwembad zijn servers ondergronds geplaatst. De restwarmte die deze servers genereren wordt opgevangen en gebruikt om één van de zwembaden in Butte aux Cailles te verwarmen. De overige twee zwembaden worden vooralsnog verwarmd met een traditioneel verwarmingssysteem.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Penta Infra en Polderwarmte tekenen intentieverklaring voor restwarmtebenutting

Penta Infra en Polderwarmte tekenen intentieverklaring voor restwarmtebenutting

Datacenterbedrijf Penta Infra en warmtebedrijf Polderwarmte hebben een intentieverklaring getekend om samen te werken aan de duurzame inzet van restwarmte van het datacenter van Penta Infra in de Waarderpolder.

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Volgens een recente studie van het Duitse Borderstep Institute kan het hergebruiken van restwarmte uit datacenters in de toekomst jaarlijks tot 400.000 ton aan broeikasgassen besparen. Deze bevinding komt voort uit het DC2HEAT-project, dat de mogelijkheden en effecten van restwarmtebenutting in datacenters onderzoekt.

Restwarmte datacenter van Interconnect voorkeursalternatief voor warmtenet Meerhoven

Restwarmte datacenter van Interconnect voorkeursalternatief voor warmtenet Meerhoven

Volgens de plannen kan het Eindhovens datacenter van Interconnect als alternatieve bron gekoppeld worden aan het bestaande warmtenet van Meerhoven. Interconnect zal dan via een warmtewisselaar zijn restwarmte kunnen overdragen aan het net.