Duitse startup realiseert PUE van 1,05 met hergebruik van restwarmte

De Duitse cloud startup Cloud&Heat claimt met zijn datacenter in Dresden een Power Usage Effectiveness (PUE) van 1,05 te halen. Het datacenter is gebouwd volgens een concept waarbij restwarmte wordt hergebruikt om bovengelegen woningen te verwarmen en warm water te produceren.

Dit heeft Cloud&Heat bekend gemaakt op de CeBIT. Deze startup heeft een concept ontwikkeld op basis van compacte serverkasten waarin de warmte die wordt gegenereerd door interne componenten wordt opgevangen. Deze restwarmte wordt ingezet om verwarming en warm water te leveren aan woningen of kantoorpanden. Op de CeBIT toont het bedrijf deze serverkasten.

Datacenter in Dresden

Cloud&Heat heeft dit concept toegepast in zijn datacenter in het Duitse Dresden. Dit datacenter is gebouwd in de kelder van een flatgebouw en levert aan woningen in dit pand zowel verwarming als warm water. De startup claimt indien de warmtepomp die hiervoor wordt gebruikt buiten beschouwing wordt gehouden zelfs een PUE van 1,01 te realiseren.

Naast een lage PUE weet Cloud&Heat ook een lage Energy Reuse Effectiveness (ERE) te behalen. Deze ERE is in een datacenter waarin restwarmte niet wordt gebruikt gelijk aan de PUE. Het datacenter van de startup in Dresden heeft een ERE van 0,62.

cloud-heat

Bron: DatacenterDynamics

Dossiers
Meer over
Lees ook
Restwarmte datacenter van Interconnect voorkeursalternatief voor warmtenet Meerhoven

Restwarmte datacenter van Interconnect voorkeursalternatief voor warmtenet Meerhoven

Volgens de plannen kan het Eindhovens datacenter van Interconnect als alternatieve bron gekoppeld worden aan het bestaande warmtenet van Meerhoven. Interconnect zal dan via een warmtewisselaar zijn restwarmte kunnen overdragen aan het net.

ING: ‘Overheid laat kans liggen om restwarmte van datacenters als warmtebron te gebruiken'

ING: ‘Overheid laat kans liggen om restwarmte van datacenters als warmtebron te gebruiken'

Demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat heeft onlangs een rapport gedeeld met de Tweede Kamer over de staat van de Nederlandse digitale infrastructuur. Opmerkelijk is de afwezigheid van een cruciaal element in dit rapport, stelt Samantha Reilly, sector specialist TMT-ICT en duurzame energie bij ING Sector Banking:1

DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

Het DC2HEAT-project gaat op zoek naar een klimaatvriendelijke benutting van restwarmte uit datacenters. Het project vindt plaats in Frankfurt.