Gebruik datacenter restwarmte kan honderden kiloton CO2-uitstoot besparen

Sinds de Nederlandse datacenters vorig jaar hun restwarmte ‘gratis’ hebben aangeboden aan de samenleving zijn er veel nieuwe restwarmte projecten rond datacenters gestart. De sector geeft aan dat door deze restwarmte te gebruiken voor verwarming van huizen en bedrijven honderdenkiloton CO2-uitstoot aldaar kan worden voorkomen, geschat op zo’n 600 kiloton.

Met name het laatste half jaar is het aantal nieuwe datacenter restwarmte projecten in een stroomversnelling geraakt, en worden in veel regio’s in ons land al resultaten geboekt. Op dit moment is een meerderheid van de Nederlandse datacenters inmiddels actief betrokken bij een restwarmte initiatief.

Een en ander staat in het vandaag uitgekomen rapport 'Datacenter Restwarmte & Innovatie 2018' van de Dutch Data Center Association (DDA), de brancheorganisatie van datacenters in Nederland. Het rapport baseert zich daarbij volledig op concrete praktijk-cases, waarvan enkele werden toegelicht tijdens het 'Datacenter Restwarmte & Innovatie 2018' congres op 10 oktober jl. De meest cruciale leerervaringen worden in het rapport uitgebreid besproken, met de verwachting dat er op termijn nog meer zullen volgen.

Als succesfactoren bij de praktijk cases worden genoemd dat projecten rendabel zijn, dat er gebruik wordt gemaakt van multi-inzetbare warmtenetten, er constructief wordt samengewerkt door betrokkenen, en dat men soms gewoon 'moet doen'.

Overheid kan helpen

De overheid heeft een belangrijke rol bij het scheppen van de juiste randvoorwaarden die deze projecten succesvol kunnen maken. Primair aandachtspunt is daarbij de aanpassing van de nieuwe BENG-regeling (bijna energieneutrale gebouwen), die per januari 2020 in gaat. In dit nieuwe bouwvoorschrift wordt datacenter restwarmte namelijk niet als 'hernieuwbare energie' gezien, wat bouwers belemmert om restwarmte van datacenters te gaan gebruiken bij het verwarmen van nieuwe woningen en kantoren. Met de aanpassing van deze regeling komt hergebruik van datacenter restwarmte binnen handbereik, waarmee naar schatting van de DDA 1 miljoen woningen kunnen worden verwarmd.

294859-Pers-foto-7d1c9b-large-1541006047-615x445

Daarnaast adviseert het rapport de overheid om snel duidelijkheid te scheppen betreffende eventueel nieuw regionaal beleid qua warmtenetwerken en eventuele concessies daarbij. Duidelijkheid zorgt ervoor dat warmtenetten door de markt winstgevend kunnen worden ontwikkeld.

Positieve verwachtingen

Hoewel er dus nog werk aan de winkel is voor alle stakeholders, is de DDA veel positiever over de vorderingen voor het gebruik van datacenter restwarmte dan een jaar geleden, toen de bij de branche organisatie aangesloten datacenters voor het eerst hun restwarmte publiekelijk 'gratis' beschikbaar stelden.

Het rapport bevat onder meer een lijst met 15 Nederlandse projecten waar gewerkt wordt aan hergebruik van datacenter restwarmte, en beschrijft ook enkele concrete resultaten. De verwachting van de DDA is dat deze lijst nog flink zal groeien de komende jaren ook vanwege de aanhoudende groei van de sector in heel Nederland.

Lees ook
BIT verwarmt bezoekerscentrum met restwarmte van datacenter

BIT verwarmt bezoekerscentrum met restwarmte van datacenter

BIT gaat het nieuwe bezoekerscentrum ‘BIT-MeetMe’, dat nog in aanbouw is, verwarmen met restwarmte uit haar datacenter. De warmte die wordt gegenereerd op één van de datacentervloeren wordt via vloerverwarming gebruikt om het pakweg 1200 m2 grote gebouw te verwarmen. In de het bezoekerscentrum wordt gebruik gemaakt van vloerverwarming, waardoor de1

Amazon gaat kantoorpand verwarmen met restwarmte van datacenter

Amazon gaat kantoorpand verwarmen met restwarmte van datacenter

Amazon gaat in een kantoor in het Amerikaanse Seattle restwarmte gebruiken van een datacenter. Het bedrijf verwacht hierdoor de energierekening voor het verwarmen van de locatie aanzienlijk terug te dringen. Het gaat om een kantoorpand in het centrum van Seattle. Amazon verwacht 75% minder energie te hoeven aan te schaffen om het pand te verwarmen1