Gartner: 'Wereldwijde uitgaven aan datacentersystemen stijgen weer'

Bedrijven geven dit jaar wereldwijd 3,8 biljoen dollar uit aan ICT. Dit is een stijging van 3,2 procent ten opzichte van 2013. De markt voor datacentersystemen stijgt met 2,3 procent. Dit voorspelt onderzoeksbureau Gartner.

"Bedrijven wereldwijd schudden de malaise van zich af en investeren weer in IT om de groei van hun bedrijf te ondersteunen", zegt Richard Gordon, waarnemend vice president bij Gartner. "Consumenten blijven veel nieuwe apparaten aanschaffen in 2014. Er is echter een verschuiving zichtbaar naar goedkopere, meer basale apparaten dan we in de voorgaande jaren hebben gezien".

Datacenterdiensten

Wereldwijd werd in 2013 140 biljoen dollar uitgegeven aan datacenterdiensten. Bedrijven geven dit jaar flink meer uit aan dit soort diensten. Gartner voorspelt dat de totale uitgaven op dit gebied in 2014 uitkomen op 143 biljoen dollar, wat een stijging van 2,3 procent ten opzichte van 2013. Vorig jaar kromp de markt nog met 0,2 procent.

De markt voor enterprise software groeit met een stijging van 6,9 procent het hardst. Wereldwijd geven bedrijven dit jaar naar verwachting 320 biljoen dollar uit aan zakelijke software. Ook apparaten zullen naar verwachting goed verkopen. De wereldwijde uitgaven aan apparaten stijgt van 660 biljoen dollar in 2013 met 4,4 procent naar 689 biljoen dollar dit jaar.

Meer over
Lees ook
Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber (Cloud Infra) stelt klanten in staat om rechtstreeks end-to-end verbindingen te maken van elk Equinix IBX Datacenter naar elke DCspine-verbonden datacenterlocatie op aanvraag, zonder fysieke cross-connects.

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Het Amerikaanse bedrijf Exowatt belooft elektriciteit te leveren tegen een prijs van 0,01 dollar per kilowattuur, of zelfs minder, voor datacenters en kunstmatige intelligentie (AI). Deze ambitie wordt ondersteund door investeerders zoals Sam Altman (van OpenAI), Andreessen Horowitz en Atomic.

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.