Franse startup verwarmt zwembad met restwarmte

De Franse startup Stimergy helpt het Butte aux Cailles centre in het 13de arrondissement in de Franse hoofdstad Parijs zijn energierekening terug te dringen. Dit doet het bedrijf door restwarmte van servers te zetten om één van de zwembaden van het centrum te verwarmen.

Stimergy-logo Dit meldt het Franse The Connexion. Stimergy plaatst bij bedrijven die hun energierekening willen verlagen een speciale ‘digitale boiler’ waarin servers zijn ondergebracht. De warmte die deze servers genereren wordt ingezet om bijvoorbeeld een bedrijfspand te verwarmen, waardoor de traditionele verwarming minder hard hoeft te werken en minder energie verbruikt.

Publieke en private cloud

De servers die Stimergy plaatst worden door de startup gebruikt om cloud omgevingen te leveren aan klanten. Het bedrijf levert zowel public als private cloud omgevingen. Voor public cloud omgevingen wordt gebruik gemaakt van servers die in beveiligde ruimtes zijn ondergebracht in woningen, bij bedrijven en op industriële locaties. Voor de private cloud levert Stimergy een ‘digitale boiler’, die geplaatst kan worden bij de klant. In deze boilers zijn servers geplaatst, waarvan restwarmte wordt hergebruikt.

In de opstelling die wordt gebruikt om het Parijse zwembad zijn servers ondergronds geplaatst. De restwarmte die deze servers genereren wordt opgevangen en gebruikt om één van de zwembaden in Butte aux Cailles te verwarmen. De overige twee zwembaden worden vooralsnog verwarmd met een traditioneel verwarmingssysteem.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Kabinet stelt 150 miljoen euro beschikbaar voor versnelling warmtenetten

Kabinet stelt 150 miljoen euro beschikbaar voor versnelling warmtenetten

Het kabinet wil meer huishoudens op warmtenetten aansluiten zodat bestaande gebouwen van het aardgas af kunnen. Daarom stelt het een subsidie beschikbaar voor warmtebedrijven om te blijven investeren in nieuwe warmtenetten. Dat is gunstig nieuws voor datacenters die hun restwarmte willen gebruiken voor samenwerking met warmtebedrijven.

Cultuurcentrum in Frankfurt profiteert van restwarmte van nieuw Mainova Webhouse-datacenter

Cultuurcentrum in Frankfurt profiteert van restwarmte van nieuw Mainova Webhouse-datacenter

We zien steeds meer voorbeelden van hergebruik van restwarmte ontstaan. Ook in Duitsland. Het cultureelcentrum Batschkapp en energie- en datacenterbedrijf Mainova gaan samenwerken rond het hergebruik van restwarmte uit een datacenter van Mainova WebHouse, wat een volledige dochteronderneming van Mainova AG is. Dit datacenter wordt gebouwd in de directe...

Datacenter wil in Dublin restwarmte beschikbaar maken voor openbare infrastructuur

Datacenter wil in Dublin restwarmte beschikbaar maken voor openbare infrastructuur

Hoewel de business case voor het hergebruik van restwarmte van datacenters lang niet altijd gemakkelijk is rond te krijgen, zien we - ook in andere landen - toch met enige regelmaat projecten opgezet worden. Zo ook in Dublin, Ierland, waar een datacenter samen met het lokale energieagentschap onderzoek doet naar de vraag of restwarmte van datacenters...