Franse startup verwarmt zwembad met restwarmte

De Franse startup Stimergy helpt het Butte aux Cailles centre in het 13de arrondissement in de Franse hoofdstad Parijs zijn energierekening terug te dringen. Dit doet het bedrijf door restwarmte van servers te zetten om één van de zwembaden van het centrum te verwarmen.

Stimergy-logo Dit meldt het Franse The Connexion. Stimergy plaatst bij bedrijven die hun energierekening willen verlagen een speciale ‘digitale boiler’ waarin servers zijn ondergebracht. De warmte die deze servers genereren wordt ingezet om bijvoorbeeld een bedrijfspand te verwarmen, waardoor de traditionele verwarming minder hard hoeft te werken en minder energie verbruikt.

Publieke en private cloud

De servers die Stimergy plaatst worden door de startup gebruikt om cloud omgevingen te leveren aan klanten. Het bedrijf levert zowel public als private cloud omgevingen. Voor public cloud omgevingen wordt gebruik gemaakt van servers die in beveiligde ruimtes zijn ondergebracht in woningen, bij bedrijven en op industriële locaties. Voor de private cloud levert Stimergy een ‘digitale boiler’, die geplaatst kan worden bij de klant. In deze boilers zijn servers geplaatst, waarvan restwarmte wordt hergebruikt.

In de opstelling die wordt gebruikt om het Parijse zwembad zijn servers ondergronds geplaatst. De restwarmte die deze servers genereren wordt opgevangen en gebruikt om één van de zwembaden in Butte aux Cailles te verwarmen. De overige twee zwembaden worden vooralsnog verwarmd met een traditioneel verwarmingssysteem.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Verslag DatacenterWorks Expertsessie Next Gen Koeling

Verslag DatacenterWorks Expertsessie Next Gen Koeling

DCW_expertsessie_koeling_20220524 Dinsdag 24 mei vond de DatacenterWorks Expertsessie Next Gen Koeling plaats in het Switch Datacenters in Woerden voor 90 bezoekers toont aan dat het onderwerp leeft. Tegelijk is tijdens de dag duidelijk geworden dat het een lastig onderwerp is waarbij het minder gaat om koeling en meer om de vraag wat er prakt1

Switch Datacenters stelt ruimte beschikbaar voor testdoeleinden met iXora apparatuur

Switch Datacenters stelt ruimte beschikbaar voor testdoeleinden met iXora apparatuur

Switch Datacenters stelt ruimte beschikbaar voor testdoeleinden met iXora apparatuur. In nauwe samenwerking met hun klanten werkt Switch aan een energiezuinigere toekomst. Door gebruik te maken van de restwarmte van de servers kan Switch warm water leveren aan het naburige gebouw. De noodzakelijke infrastructuur om dit te realiseren is al aanwezig1

Edgar van Essen van Switch Datacenters: ‘Ideale locatie voor datacenter is niet de polder maar bij een warmtenet’

Edgar van Essen van Switch Datacenters: ‘Ideale locatie voor datacenter is niet de polder maar bij een warmtenet’

Een eigen mening over datacenters en de datacenterindustrie kan een speler als Switch Datacenters niet ontzegd worden. Zo is Edgar van Essen, managing director en partner bij het bedrijf, er van overtuigd dat we aan de vooravond van de start van het tijdperk van hybride koeling die uiteindelijk naar vloeistofkoeling zal verschuiven.