Forse energiebesparing mogelijk door consolidatie infrastructuur onderwijssector

Onderwijs- en onderzoeksinstellingen kunnen een flinke energiebesparing realiseren door hun ICT onder te brengen bij een gedeelde e-infrastructuur. De besparing kan naar schatting oplopen tot tientallen procenten.

surf-duurzaam-in-de-e-infrastructuur-cover Dit meldt SURF in het rapport ‘Duurzaam in de e-infrastructuur’. SURF inventariseert in het rapport de effecten van een overstap geïnventariseerd en doet enkele belangrijke aanbevelingen. Bij gedeelde e-infrastructuur kan worden gedacht aan het gezamenlijke gebruik van een datacenter, het delen van rekencapaciteit of dataopslag, een gedeeld platform voor researchdatamanagement, een gezamenlijke e-mailomgeving bij een commerciële leverancier of een gedeelde applicatie voor studentenadministratie. Federatieve cloud is een bijzonder geval van ICT-infrastructuur, waarbij deze tussen instellingen onderling wordt geleverd en afgenomen.

Schaalgrootte

De daling van energieverbruik bij een overstap van de eigen locatie naar ICT-infrastructuur komt voornamelijk door de grotere schaal van onderling verbonden ICT-apparatuur. Met schaalgrootte kan de benutting van ICT-apparatuur veel beter geoptimaliseerd worden, waardoor minder apparatuur nodig is en dus minder energie wordt verbruikt. Daarnaast is ICT-infrastructuur doorgaans jonger en zijn de ICT-apparatuur en -infrastructuur energiezuiniger.

Het rapport en de bijbehorende checklist helpen instellingen op weg om hun eigen overstap van on-premise ICT naar ICT in de e-infrastructuur vorm te geven en te onderbouwen met argumenten en cijfers. SURF doet enkele aanbevelingen voor instellingen die hun ICT duurzamer willen inrichten. De belangrijkste zijn:

  • eis maximale CO2- en energie-efficiëntie van je e-infrastructuurleverancier;
  • streef naar maximale schaalgrootte in de e-infrastructuur;
  • richt je eigen bedrijfsprocessen duurzaam in.

Consolidatie

Het rapport is op 19 mei gepresenteerd tijdens de Nationale dag voor duurzaamheid in het hoger onderwijs (NDDHO17). Tijdens deze sessie riep Bob van Graft, directeur IT van de Vrije Universiteit, op: “Binnen de onderwijs- en onderzoekssector loont het de moeite om te onderzoeken of de consolidatie van de ICT-infrastructuur op gelijksoortige wijze opgepakt kan worden als de consolidatie van de Rijksdatacentra. Tenminste één ICT-infrastructuur is duurzaam gewenst.”

Het rapport en de bijbehorende checklist (pdf) zijn hier beschikbaar.

Dossiers
Lees ook
Apple's nieuwe datacenter in de Eemshaven levert 150 tot 200 banen op

Apple's nieuwe datacenter in de Eemshaven levert 150 tot 200 banen op

Al langer is duidelijk dat Apple een nieuw datacenter gaat bouwen in de Nederlandse Eemshaven. De komst van de locatie is goed nieuws voor ons land. Het datacenter levert 150 tot 200 banen op. Dit bevestigen bronnen in de Eemshaven aan RTV Noord. Het is niet officieel bevestigd dat het nieuwe datacenter in de Eemshaven inderdaad eigendom is van A1

Security, beschikbaarheid en uitwijk zijn grootste uitdagingen voor datacenters

Security, beschikbaarheid en uitwijk zijn grootste uitdagingen voor datacenters

Security, beschikbaarheid en uitwijk zijn voor datacentereigenaren en -beheerders de grootste uitdagingen. Dit blijkt uit onderzoek onder 444 IT-professionals. Het onderzoek is uitgevoerd door Telindus. IT-professionals geven in het onderzoek aan waar volgens hen de hoogste prioriteit ligt in het datacenter. De resultaten van het onderzoek liggen1

Google investeert 55 miljoen euro in windenergie

Google investeert 55 miljoen euro in windenergie

Google investeert 55 miljoen euro in de ontwikkeling van windmolens in de Amerikaanse staat Texas. De windmolens zijn bedoeld om de CO2-emissies die door traditionele energiebronnen worden geproduceerd te compenseren. Google drijft zijn datacenters en kantoorpanden niet aan met windenergie, maar maakt gebruik van lokale traditionele energiebedrij1