Energietransitie gaat sneller dan veel mensen denken, meent voorzitter van NVDE

matthew-henry-yETqkLnhsUI-unsplash

Nederlanders houden van klagen - over het Nederlands elftal, de files, de belastingdruk en tegenwoordig ook zeker over de energietransitie. Door alle nadruk op wat er wellicht (nog) niet goed gaat - denk aan wet- en regelgeving, het traag afgeven van vergunningen en de welbekende supply chain-problemen - verliezen we soms echter het zicht op de realiteit.

Dat moet ook Olov van der Gaag hebben gedacht. Van der Gaag is voorzitter van de NVDE. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie richt zich op verduurzaming van de energievoorziening in ons land. De aangesloten bedrijven zijn actief in hernieuwbare elektriciteit, warmte en gassen en in duurzame mobiliteit, de gebouwde omgeving en de industrie. De activiteiten voor duurzame energie bij de 1600 aangesloten bedrijven vertegenwoordigen nu al een omzet van ruim € 43 miljard en bijna 200.000 werknemers in Nederland.

Van der Gaag vond het tijd voor tegengas. En dus plaatste hij op LinkedIn een lijstje met mijlpalen die we als Nederland in het kader van de energietransitie wél hebben gerealiseerd. Dat zijn er namelijk nogal wat. Zo groeide in tien jaar tijd het aandeel duurzame energie in Nederland van 4,7% naar 16,7%. We zijn in die paar jaar gegroeid van 96 windturbines op zee naar 671 en dat gebeurt inmiddels zonder subsidies. De zware industrie bespaart al 2,5 megaton CO2 per jaar. De voor de digitale sector zo belangrijke netbeheerders zijn natuurlijk vaak doelwit van gemopper, maar laten we niet vergeten dat zij - zoals Van der Gaag aangeeft - al wel maar liefst 60.000 kilometer nieuwe elektriciteitskabels hebben aangelegd.

Met andere woorden, misschien wordt het tijd dat we als Nederlanders even iets minder aandacht aan onze ‘nationale hobby’ besteden. In plaats daarvan kan het geen kwaad om soms ook even te kijken naar wat er wél goed gaat.

 

Lees ook
Maarten Otto is nieuwe voorzitter Netbeheer Nederland

Maarten Otto is nieuwe voorzitter Netbeheer Nederland

Het belang van datacenters neemt exponentieel toe. Ze staan centraal in onze digitale economie en zijn nauw verbonden met de energie-infrastructuur van ons land. Zoals Maarten Otto, de nieuw benoemde voorzitter van de ledenraad van Netbeheer Nederland, terecht opmerkt: "Onze energie-infrastructuur vormt nu en in de toekomst het fundament van Nederland."

Hierom is persbericht over nieuw datacenter bij Berlijn voor Nederland interessant

Hierom is persbericht over nieuw datacenter bij Berlijn voor Nederland interessant

Als in Duitsland de pers schrijft over een nieuw en groot datacenter is dat in principe geen nieuws voor de Nederlandse markt. Anders wordt het als het persbericht, waar iedereen naar verwijst, een paar punten bevat die juist elke Nederlander met kennis van de lokale datacentermarkt direct opvalt.

Denen laten zien hoe datacenters kunnen helpen elektriciteitsnetwerk stabiel te houden

Denen laten zien hoe datacenters kunnen helpen elektriciteitsnetwerk stabiel te houden

Datacenters worden steeds meer erkend voor hun potentiële rol bij het stabiliseren van elektriciteitsnetwerken. In Denemarken laat Aeven zien hoe dat voor het Deense netwerk mogelijk is gebleken.