Energiehubs en internationale samenwerkingen brengen nieuwe perspectieven in de datacenterindustrie

_dcbe48c8-a5f2-400b-a82a-5eaaa366bbce

De dringende behoefte om de CO2-uitstoot te verminderen in het licht van de klimaatverandering heeft zowel nationaal als internationaal tot innovatieve initiatieven geleid. Een recent Nederlands onderzoek en een Amerikaanse samenwerking tussen grote ondernemingen onderstrepen het potentieel van collectieve actie voor duurzame bedrijfsvoering, met bijzondere implicaties voor de datacenterindustrie.

In Nederland toont een studie aan hoe de implementatie van energiehubs op bedrijventerreinen een sleutelrol kan spelen in het verminderen van de CO2-uitstoot. Volgens het onderzoek uitgevoerd door ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen (PVB Nederland), kan een collectieve aanpak in plaats van een individuele aanpak een significante vermindering van de CO2-uitstoot realiseren. Door gezamenlijk een energieaansluiting te nemen en energievraag en -aanbod op elkaar af te stemmen via energiehubs, kunnen bedrijven op 350 Nederlandse bedrijventerreinen hun uitstoot verminderen met vier tot zes megaton, wat gelijk staat aan drie tot vier procent van de totale uitstoot in Nederland. Dit is vooral relevant voor de datacenterindustrie, waar het energieverbruik aanzienlijk is en de behoefte aan betrouwbare, duurzame energieoplossingen cruciaal is.

Ondertussen hebben in de Verenigde Staten grote ondernemingen zoals Apple en Nike de handen ineengeslagen om de Clean Energy Procurement Academy te lanceren. Dit initiatief, ondersteund door andere grote spelers zoals Amazon en Google, is gericht op het delen van technische kennis en middelen om de overgang naar schone energie en de decarbonisatie van de supply chain te versnellen. Het initiatief is bijzonder relevant voor de datacenterindustrie, waar de supply chain een grote bron van emissies is. Met Apple's inzet voor 100% hernieuwbare energie in zijn datacenters, biedt deze samenwerking een model van hoe technische kennis en collectieve inkoop van schone energie kunnen bijdragen aan de verduurzaming van de sector.

Deze initiatieven aan beide kanten van de oceaan tonen aan hoe collectieve actie en internationale samenwerking kunnen leiden tot significante stappen richting een groenere en duurzamere datacenterindustrie. Ze benadrukken het belang van samenwerking tussen bedrijven, overheidsinstanties en andere stakeholders om de nodige middelen en kennis te leveren voor een effectieve overgang naar schonere en duurzamere bedrijfspraktijken. Met de groeiende zorgen over klimaatverandering en de dringende oproep tot actie, bieden deze initiatieven waardevolle inzichten en oplossingen voor bedrijven die streven naar duurzaamheid, met name in energie-intensieve sectoren zoals de datacenterindustrie.

Lees ook
Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao heeft zijn samenwerking met Google uitgebreid, waardoor het nu niet alleen in Europa actief is, maar ook in Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Azië. Bij deze samenwerking maakt Google gebruik van Flexidao's Clean Electricity Portfolio Management System voor het nauwkeurig volgen van certificaten voor schone energie. Dat meldt het in Barcelona...

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

In Groningen heeft de Nederlandse datacenteroperator NorthC reeds eerder ervaring opgedaan met het gebruik van waterstof-brandstofcellen. Deze trend van duurzame energievoorziening in datacenters krijgt nu ook internationale aandacht, met een nieuw project in Japan.

Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

De Stichting GOPACS, een sleutelspeler in het beheer van netcongestie in Nederland, kondigt een verandering in haar bestuur aan. Vanaf 2024 zal het huidige bestuur plaatsmaken voor een nieuw directieteam, bestaande uit Mike ten Wolde en Ranko Stojakovic.