ELINEX Power Solutions B.V. betreedt de markt van BESS oplossingen

Bess-elinex-klein

ELINEX Power Solutions B.V., gevestigd leverancier van noodstroomoplossingen, breidt haar portfolio uit met BESS oplossingen. BESS staat voor “Battery Energy Storage System” ofwel “Batterij Energieopslag Systeem”.

Na een intensief R&D traject van 2 jaar, waarin we veel hebben geleerd over de ins- en outs betreft de BESS markt en het - nog steeds - sterk in ontwikkeling zijnde energielandschap, gaat ELINEX deze nieuwe BESS oplossingen leveren om in de behoefte te voorzien van zowel bestaande als van nieuwe klanten. De BESS oplossingen passen binnen de missie van ELINEX om ervoor te zorgen dat haar klanten altijd de beschikking hebben over een ononderbroken elektrische energievoorziening.

ELINEX ziet de BESS oplossingen als een toevoeging in het aanbod en gebruik van “Power Solutions”. ELINEX ziet de BESS niet als een substituut voor de UPS, welke ononderbroken stroom levert voor de meest kritische processen. Wel ziet ELINEX mogelijkheden om (deels) generator vermogen te vervangen voor langdurige batterij energieopslag.

De energietransitie heeft het energielandschap de laatste tijd sterk veranderd en resulteert naast oplossingen voor hernieuwbare opwekking van energie ook in problemen ten aanzien van de betrouwbaarheid, continuïteit en beschikbaarheid van de netspanning. Deze nieuwe problemen voor klanten kunnen (deels) opgelost worden met BESS oplossingen. Problemen die ontstaan zijn bijvoorbeeld netcongestie door te volle (lokale) stroomnetten (al dan niet theoretisch en contractueel), wachttijden van meerdere jaren voor het verkrijgen van benodigde nieuwe of grotere netspanningsaansluitingen voor nieuwe of bestaande bedrijven, overschot van opwekking door zonnepaneelinstallaties en windmolens met als gevolg onbalans in het aanbod van energie en energieprijzen.

De vraag in de markt is om met energieopslagoplossingen te komen, zogenaamde ‘buffervaten’ voor elektrische energie, zodat onbalans (deels) opgelost kan worden en stroomtekorten vanuit deze buffer aangevuld kunnen worden.

Een van die energieopslagoplossingen zijn de “Battery Energy Storage Systems” ofwel BESS oplossingen. Deze BESS oplossingen bestaan uit grote batterijpakketten waar de energie in opgeslagen kan worden. Batterijen werken altijd op DC-spanning en ons elektriciteitsnet bij de gebruiker, ofwel “achter de meter”, werkt op AC-spanning, waardoor er ook een bi- directionele omvormer benodigd is. Deze techniek ligt heel dicht bij de UPS techniek die ELINEX reeds meer dan 35 jaar beheerst.

Het verschil met een UPS is dat een BESS werkt met een bi-directionele omvormer, en een UPS werkt met dubbele conversie middels een gelijkrichter (inverter) en een omvormer (rectifier). Een ander verschil is dat er gerekend wordt met grotere batterijpakketten en vermogens van 1 uur bij een BESS, in plaats van 5 of 10 minuten autonomietijd bij een UPS. Ook is het type batterij waarmee gewerkt wordt anders. Voor UPS wordt hoofdzakelijk het type van VRLA batterij ingezet welke zeer stabiel is. maar minder geschikt is voor cyclisch gebruik.

De BESS systemen werken voornamelijk met Lithium-ion Ijzer Fosfaat (LFPO4) batterijen in combinatie met een batterijmanagement-, veiligheid- en blussingsysteem. Deze LFP batterijen zijn geschikt voor cyclisch gebruik en kunnen tijdens de levensduur +/- 6.000 cycli. Voor de rest is de techniek zeer vergelijkbaar en herkenbaar voor ELINEX. De toepassingen en mogelijkheden van een BESS zijn echter wel volledig anders ten opzichte van een UPS, zo werken we met een EMS – Energie Management Systeem, die alle gewenste energiestromen regelt afhankelijk van de paramaters die worden ingesteld en factoren waar rekening mee dient gehouden te worden binnen de gehele installatie. Denk bij factoren aan de aanwezige aansluiting van de netspanning, het gecontracteerde afname- en terug-leververmogen en de belasting van de gebruiker (dit is meestal het productieproces). Met daarnaast nog eventueel extra factoren als de PV- zonnepaneelinstallatie maar ook de laadinfrastructuur voor het EV wagenpark.

De BESS oplossingen gaan in de markt voor diverse toepassingen en oplossingen gebruikt worden, de 3 hoofdtoepassingen die ELINEX voor een BESS oplossing ziet zijn;

  • Peak shaving met name in Nederland als oplossing voor het net-congestie probleem bij het niet verkrijgen van een grotere installatie of netaansluiting. In België voornamelijk ten behoeve van het naar beneden brengen van de piekbelasting;
  • Het optimaliseren van “eigen verbruik” vs. “eigen opgewekte energie” uit zonnepanelen of windmolen(s);
  •  Het inzetten van de batterij als terugverdienmodel (ROI) door energiehandel op de onbalansmarkt (EPEX) en FCR (Frequency Containment Reserve) markt.

ELINEX is een merkonafhankelijke integrator en dienstverlener. ELINEX werkt hiervoor met diverse partners & fabrikanten van complete BESS oplossingen, batterijoplossingen, inverters, transformatoren en (container) behuizingen.

De eerste partnership die ELINEX heeft vastgelegd is die met HUAWEI Digital Power en VAMAT. ELINEX is reeds sinds 2014 een “Value Add Partner” (VAP) voor UPS en datacenter producten van HUAWEI Digital Power. Deze partnership wordt nu verder uitgebreid met een partnership voor de HUAWEI BESS oplossingen. Klik hier voor meer informatie. De doelgroep die ELINEX voor ogen heeft is dezelfde als haar huidige, namelijk MKB+ / KMO+ en grote bedrijven, voornamelijk binnen de Benelux. Uitgedrukt in vermogens zijn dit BESS installaties in een range van 10kW/20kWh tot en met 1MW/2MWh en daar een mogelijk veelvoud van.

Lees ook
Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit heeft zijn intelligente PDU (iPDU) geïntegreerd met het Cisco Nexus Dashboard. Deze integratie geeft datacentermanagers een beter inzicht in het energieverbruik, de CO2-voetafdruk en de totale kosten (TCO)

Nieuwe generatie AI-chips van Nvidia gaan 1000 Watt verbruiken

Nieuwe generatie AI-chips van Nvidia gaan 1000 Watt verbruiken

Er komen - zeg maar - interessante tijden aan voor datacenters die veel AI-workloads draaien. Nvidia’s volgende generatie AI-GPU's, met de codenaam Blackwell, belooft een aanzienlijke sprong voorwaarts in rekenkracht, maar met een aanzienlijke toename van het energieverbruik.

Netbeheerder Alliander verwacht nog tien jaar problemen met stroomnet

Netbeheerder Alliander verwacht nog tien jaar problemen met stroomnet

In het voorwoord van het jaarverslag 2023 schrijft het bestuur van netbeheerder Alliander dat de problemen in het stroomnet nog zeker tien jaar zullen bestaan. Die boodschap kan niet als een verrassing komen en toch is het slecht nieuws, ook voor de datacentersector.