Deutsche Telekom (DT) neemt batterijopslag voor hernieuwbare energiebronnen in gebuik

DT batterijopslag hernieuwbare energiebronnen

Deutsche Telekom (DT) heeft de eerste grootschalige batterijopslag voor de integratie van hernieuwbare energieën in gebruik genomen. DT doet dat via een dochteronderneming, PASM.

Grootschalige batterijopslagsystemen worden gebruikt om overtollige wind- en zonne-energie op te slaan en weer vrij te geven wanneer dat nodig is. Ze helpen de stroomtoevoer stabiel te houden, compenseren netschommelingen en vergemakkelijken de integratie van hernieuwbare energie in het elektriciteitsnet. Omdat hernieuwbare energie niet altijd constant beschikbaar is, is een succesvolle energietransitie niet mogelijk zonder opslagtechnologie. Samen met INTILION en Pixii integreerde PASM, dochteronderneming van Deutsche Telekom, op 24 april 2024 de eerste twee grootschalige batterijopslagsystemen, elk met een capaciteit van 6 megawattuur (MWh) per batterijsysteem, in het elektriciteitsnet in Münster. Hiermee is Deutsche Telekom het eerste telecommunicatiebedrijf met grootschalige batterijopslagsystemen voor duurzame energie.

66 MWh erbij

PASM bouwt drie extra opslaglocaties in Hannover, Bamberg en München, die een totale capaciteit van 66 MWh zullen creëren. DT  en PASM streven naar een capaciteit van in totaal 300 MWh aan energie via batterijopslag tegen 2030.

Verdere stappen

PASM breidt haar duurzame energieportfolio voortdurend uit door middel van Power Purchase Agreements (PPA's). Vanaf januari 2026 zal Deutsche Telekom 50 procent van zijn energieportfolio via PPA's inkopen. In het kader van de onlangs gesloten langlopende stroomafnameovereenkomst met EnBW zal het 100 MW afnemene van het windmolenpark “He Dreiht” in de Duitse Noordzee.

(bron)

Lees ook
Gaat AI datacenters helpen bij jacht op extra elektriciteit?

Gaat AI datacenters helpen bij jacht op extra elektriciteit?

Datacenter managers staan voor de uitdaging van een toenemende vraag naar energie binnen de grenzen van een elektriciteitsnet dat de vraag niet meer kan bijbenen. Terwijl netcongestie in Nederland en andere Europese landen een steeds dringender probleem wordt, blijkt kunstmatige intelligentie (AI) een veelbelovende oplossing te bieden.

Netbeheerders introduceren stappenplan voor energiehubs

Netbeheerders introduceren stappenplan voor energiehubs

De eerste versie van het Stappenplan voor Energiehubs is nu als beta beschikbaar. Deze versie wordt verder geoptimaliseerd op basis van gebruikersfeedback. Hoewel energiehubs een veelbelovende oplossing zijn, bevindt Nederland zich nog in de pioniersfase.

Schleifenbauer introduceert de PDU 5.0 en EnerTree DCEM-software

Schleifenbauer introduceert de PDU 5.0 en EnerTree DCEM-software

Schleifenbauer, toonaangevend in innovatieve power distribution solutions, kondigt met trots PDU 5.0 en de krachtige EnerTree DCEM-software aan. Deze oplossingen, beschikbaar vanaf januari 2025, bieden datacenters een compleet pakket om energiebeheer te optimaliseren en complexe workloads zoals AI en HPC moeiteloos te ondersteunen.