Deense colo bespaart 90% op energiegebruik via submerged cooling

global connect

Terwijl in Nederland het aantal vierkante meters waar immersive of submerged cooling wordt aangeboden nog erg beperkt is, kiest een Deense colocatie provider wél voor het creëren van een aanzienlijke aantal meters whitespace op basis van deze vorm van vloeistofkoeling.

GlobalConnect heeft samen met GRC eigen tanks voor submerged cooling ontwikkeld. Het bedrijf  claimt dat hierdoor het stroomverbruik voor koeling met 90% wordt verminderd ten opzichte van klassieke koeling. De tanks zijn onlangs geïnstalleerd in het datacenter van GlobalConnect in Kopenhagen en zal op basis van de vraag van klanten verder worden uitgerold naar andere datacenters van het bedrijf.

De nieuwe technologie voor submerged cooling kan het stroomverbruik van datacenters drastisch verminderen, stelt het bedrijf dus. De servers kunnen bovendien op een hogere temperatuur werken, waardoor het mogelijk is om met een 25% hogere efficiëntie te presteren zonder risico op oververhitting.

De samen met GRC ontwikkelde tanks vereisen slechts 20 procent van de ruimte in vergelijking met traditionele luchtkoelingstechnologie, stellen de Denen. Dit betekent dat de vier koeltanks die momenteel in het datacenter in Kopenhagen zijn geïnstalleerd een rekenkracht hebben die overeenkomt met ongeveer 120 vierkante meter datacenterruimte met luchtkoeling.

Lees ook
Europa wil datacenters in de ruimte

Europa wil datacenters in de ruimte

Datacenters in de ruimte opzetten? Uit de Europese studie ‘Advanced Space Cloud for European Net zero emission and Data sovereignty’ (ASCEND) blijkt dat dit zeer wel haalbaarheid is. De 2 miljoen euro kostende ASCEND-studie, gecoördineerd door Thales Alenia Space namens de Europese Commissie, stelt vast datacenters in de ruimte technisch, economis1

AWS stookt met nieuw rapport vuurtje op onder discussie over on-premise versus colocatie

AWS stookt met nieuw rapport vuurtje op onder discussie over on-premise versus colocatie

De discussie over de efficiëntie van on-premise infrastructuren versus cloud-oplossingen heeft nieuwe brandstof gekregen door een recent gepubliceerd rapport van Amazon Web Services (AWS). Dit rapport, uitgevoerd door Accenture, probeert aan te tonen dat geoptimaliseerde workloads op AWS tot vier keer efficiënter kunnen zijn dan dezelfde workloads1

Eerste deadline energie-efficiëntie rapportage voor datacenters is 15 juli 2024

Eerste deadline energie-efficiëntie rapportage voor datacenters is 15 juli 2024

Eigenaren en exploitanten van datacenters zijn verplicht jaarlijks de energie-efficiëntie van het datacentrum te rapporteren. Dat staat te lezen op de website van de RVO. Daar staat ook dat per 17 juni het registeren van die data en het object mogelijk is, plus dat de deadline 15 juli is.