<


Online Expertsessie DatacenterWorks Koeling in het Datacenter

DCW-expertesessie-blanco

DatacenterWorks en Pb7 Research zijn een onderzoek gestart naar de stand van zaken op het gebied van koeling in het datacenter. De resultaten van dit onderzoek zijn het onderwerp van de volgende  Expertsessie op 18 november.

De bevindingen van het onderzoek door DatacenterWorks en Pb7 Research naar de koeling in datacenters worden eerst bekendgemaakt en besproken tijdens de vierde DatacenterWorks Expertsessie van dit jaar. Pas daarna volgt publicatie in de reguliere DatacenterWorks uitgave en een speciaal e-Paper.

Bij het onderzoek komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  1. Er gaat momenteel veel aandacht uit naar technieken als immersion cooling en andere vormen van vloeistofkoeling. Maar er zijn ook nog andere manieren van koelen. Wat is eigenlijk de beste manier om voor een datacenter de optimale koelingsaanpak te kiezen?
  2. Vrije luchtkoeling stond een paar jaar geleden volop in de belangstelling. Is dat nog steeds zo? Of heeft de sector inmiddels ook nadelen van vrije luchtkoeling ontdekt?
  3. Hyperscalers passen steeds vaker AI-achtige technieken toe om de koeling te optimaliseren en kosten in de hand te houden. Hyperscalers beschikken over andere budgetten dan kleinere (enterprise) datacenters, maar het zijn wel vaak de trendsetters. Gaan Nederlandse colocatie en enterprise datacenters daarom op afzienbare termijn ook over op AI?
  4. In de media wordt vaak een relatie gelegd tussen koeling en de milieu-impact van datacenters. Is dat terecht? Heeft de sector met het uitfaseren van vervuilende koudemiddelen niet al hele grote stappen gezet? Wat kan de sector nog meer doen om de milieu-impact van koelinstallaties terug te dringen?
  5. Sinds enige tijd wordt kritisch gekeken naar het waterverbruik van datacenters. Is dat waterverbruik inderdaad zo groot? Doen datacenters voldoende om grip te krijgen op hun waterverbruik? Wat zijn de ervaringen met het terugdringen van chemicaliën om legionella, biofilms en dergelijke tegen te gaan?

Over deze en andere onderwerpen gaat op donderdag 18 november 2021 de DatacenterWorks Expertsessie Koeling.

 

 

Zet de datum in uw agenda!

Aanmelden kan nu al via deze link

 

Interesse om deze sessie te sponsoren?

Bel of mail Jos Raaphorst via +31 6 34 73 54 24 of jos@datacenterworks.nl

 

Expertsessie_DCW_koeling-1

 

 

Lees ook
Ook in Ashburn is sprake van stroomtekort

Ook in Ashburn is sprake van stroomtekort

De wellicht grootste datacenterhotspot, Ashburn, in Noord-Virginia lijkt met dezelfde problemen als Amsterdam, Dublin en Frankfurt te maken krijgen. De vraag naar stroom is groter dan het aanbod. Nieuwbouw moet mogelijk wachten tot 2026.

Ook datacenters moeten vanaf 2026 Smart Building Ready zijn

Ook datacenters moeten vanaf 2026 Smart Building Ready zijn

Ook datacenters moeten vanaf 2026 Smart Building Ready zijn. Maar wat betekent dat eigenlijk? Bram Schats van Avelution legt het in dit artikel uit.

Wat anders hadden Google en Oracle in Engeland kunnen doen?

Wat anders hadden Google en Oracle in Engeland kunnen doen?

Voor de tech pers was het omvallen van de cloud van Google en Oracle in Engeland door de extreme warmte een belangrijke gebeurtenis. Terecht ook, want dat een cloud onbereikbaar is komt weinig voor. Twee clouds is uitzonderlijk. Wat kunnen we hiervan leren?