‘Datacenters moeten restwarmte verkopen aan energiemaatschappijen’

datacenter2

Datacenters zouden nauwer moeten samenwerken met energiemaatschappijen. Niet alleen kunnen de partijen gezamenlijk projecten uitvoeren op het gebied van onder andere load balancing, ook kunnen datacenters extra winst genereren door hun restwarmte te verkopen aan energiemaatschappijen.

Dit stelt Saara Rantanen, oprichter van energiemaatschappij Fortum, in een interview met DatacenterDynamics. Fortum richt zich in belangrijke mate op duurzame energie en stelt dat momenteel 64% van alle energie die het bedrijf levert duurzaam is. Het bedrijf is actief in de Finland, Zweden, Polen, de Baltische Staten, Rusland en India.

Restwarmte verkopen

Het bedrijf koopt onder andere restwarmte op van datacenters in Zweden. Hier wordt gebruik gemaakt van stadsverwarming. Datacenters leveren hun restwarmte aan deze stadsverwarming en ontvangen hiervoor een financiële compensatie van Fortum. Daarnaast kan Fortum duurzame energie leveren aan de datacenters. Deze energie kan worden aangeleverd via het elektriciteitsnetwerk, maar ook lokaal worden opgewekt bij klanten.

Meer details zijn te vinden in het interview van DatacenterDynamics met Rantanen.

Dossiers
Lees ook
Restwarmte van universitaire supercomputer verwarmt woningen in Schotland

Restwarmte van universitaire supercomputer verwarmt woningen in Schotland

In het Schotse Edinburgh wordt een systeem getest om te onderzoeken of de restwarmte van een groot computercentrum kan worden opgeslagen in ongebruikte mijnwerken, om vervolgens gebruikt te worden om huizen te verwarmen.

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

In Groningen heeft de Nederlandse datacenteroperator NorthC reeds eerder ervaring opgedaan met het gebruik van waterstof-brandstofcellen. Deze trend van duurzame energievoorziening in datacenters krijgt nu ook internationale aandacht, met een nieuw project in Japan.

Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

De Stichting GOPACS, een sleutelspeler in het beheer van netcongestie in Nederland, kondigt een verandering in haar bestuur aan. Vanaf 2024 zal het huidige bestuur plaatsmaken voor een nieuw directieteam, bestaande uit Mike ten Wolde en Ranko Stojakovic.