Cultuurcentrum in Frankfurt profiteert van restwarmte van nieuw Mainova Webhouse-datacenter

mainova-lp-webhouse-700

 

We zien steeds meer voorbeelden van hergebruik van restwarmte ontstaan. Ook in Duitsland. Het cultureelcentrum Batschkapp en energie- en datacenterbedrijf Mainova gaan samenwerken rond het hergebruik van restwarmte uit een datacenter van Mainova WebHouse, wat een volledige dochteronderneming van Mainova AG is. Dit datacenter wordt gebouwd in de directe omgeving van het cultuurcentrum in de wijk Seckbach.

 

Mainova Webhouse noemt het project een ‘showcase met innovatieve energietechnologie’. Met dit project, dat medio 2024 van start gaat, zullen bestaande bedrijfsgebouwen in Frankfurt voor het eerst uitsluitend worden verwarmd met restwarmte van een datacenter, aldus Oliver Schiebel, algemeen directeur van Mainova-WebHouse, bij de officiële presentatie van de samenwerking.

 

Twee speciaal daarvoor ontworpen hoge temperatuur warmtepompen in het datacenter brengen de restwarmte op een aanvoertemperatuur van maximaal 75 graden Celsius. Door de restwarmte te gebruiken voor verwarmingsdoeleinden - zowel voor het datacenter zelf als voor aangrenzende gebouwen - wordt op lange termijn energie bespaard. Tegelijkertijd vermindert de warmteafvoer het energieverbruik voor het koelen van het datacenter. Dit bespaart in totaal ongeveer 35 ton CO2 per jaar, heeft het datacenter berekend.

 

Het nieuwe datacenter wordt in 2024 gebouwd. Tegelijkertijd wordt een tracé van 110 meter lang aangelegd en wordt de ombouw van de warmtevoorziening op het terrein van Batschkapp uitgevoerd. Het evenementengebouw Batschkapp en het kantoorgebouw van het cultuurcentrum van Frankfurt worden ieder voorzien van een eigen gasketel met 240 kilowatt (kW) en 120 kW vermogen voor verwarming en warm water. In totaal ligt de gemiddelde jaarlijkse warmtebehoefte voor beide afnemers rond de 300 MWh. De gasverwarming van het kantoorgebouw wordt als onderdeel van de verbouwing gedemonteerd en via een verbindingsleiding hydraulisch aangesloten op de Batschkapp. Bij storingen en onderhoudswerkzaamheden in geval van calamiteit kunnen beide panden als backup van warmte worden voorzien via de bestaande gasketel van het evenementengebouw.

 

 

 

Lees ook
DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

Het DC2HEAT-project gaat op zoek naar een klimaatvriendelijke benutting van restwarmte uit datacenters. Het project vindt plaats in Frankfurt.

Legrand neemt ZPE Systems over

Legrand neemt ZPE Systems over

Legrand heeft een belangrijke stap gezet in de uitbreiding van zijn aanwezigheid in de datacentermarkt door de overname van ZPE Systems. ZPE Systems, gevestigd in Fremont, Californië, ontwikkelt datacenteroplossingen. Financiële details van de overname zijn niet bekendgemaakt.

Loek Wilden van Schneider Electric legt uit waarom DCIM onmisbaar is:  voor de CIO en anderen

Loek Wilden van Schneider Electric legt uit waarom DCIM onmisbaar is: voor de CIO en anderen

Schneider Electric heeft het afgelopen jaar de online DCIM Monitoring Value Calculator For Distributed IT beschikbaar gesteld. Wat die tool precies kan en waarom DCIM steeds belangrijker wordt legt datacenter lifecycle consultant Loek Wilden uit.