<


Cultuurcentrum in Frankfurt profiteert van restwarmte van nieuw Mainova Webhouse-datacenter

mainova-lp-webhouse-700

 

We zien steeds meer voorbeelden van hergebruik van restwarmte ontstaan. Ook in Duitsland. Het cultureelcentrum Batschkapp en energie- en datacenterbedrijf Mainova gaan samenwerken rond het hergebruik van restwarmte uit een datacenter van Mainova WebHouse, wat een volledige dochteronderneming van Mainova AG is. Dit datacenter wordt gebouwd in de directe omgeving van het cultuurcentrum in de wijk Seckbach.

 

Mainova Webhouse noemt het project een ‘showcase met innovatieve energietechnologie’. Met dit project, dat medio 2024 van start gaat, zullen bestaande bedrijfsgebouwen in Frankfurt voor het eerst uitsluitend worden verwarmd met restwarmte van een datacenter, aldus Oliver Schiebel, algemeen directeur van Mainova-WebHouse, bij de officiële presentatie van de samenwerking.

 

Twee speciaal daarvoor ontworpen hoge temperatuur warmtepompen in het datacenter brengen de restwarmte op een aanvoertemperatuur van maximaal 75 graden Celsius. Door de restwarmte te gebruiken voor verwarmingsdoeleinden - zowel voor het datacenter zelf als voor aangrenzende gebouwen - wordt op lange termijn energie bespaard. Tegelijkertijd vermindert de warmteafvoer het energieverbruik voor het koelen van het datacenter. Dit bespaart in totaal ongeveer 35 ton CO2 per jaar, heeft het datacenter berekend.

 

Het nieuwe datacenter wordt in 2024 gebouwd. Tegelijkertijd wordt een tracé van 110 meter lang aangelegd en wordt de ombouw van de warmtevoorziening op het terrein van Batschkapp uitgevoerd. Het evenementengebouw Batschkapp en het kantoorgebouw van het cultuurcentrum van Frankfurt worden ieder voorzien van een eigen gasketel met 240 kilowatt (kW) en 120 kW vermogen voor verwarming en warm water. In totaal ligt de gemiddelde jaarlijkse warmtebehoefte voor beide afnemers rond de 300 MWh. De gasverwarming van het kantoorgebouw wordt als onderdeel van de verbouwing gedemonteerd en via een verbindingsleiding hydraulisch aangesloten op de Batschkapp. Bij storingen en onderhoudswerkzaamheden in geval van calamiteit kunnen beide panden als backup van warmte worden voorzien via de bestaande gasketel van het evenementengebouw.

 

 

 

Meer over
Lees ook
Consolidatie datacentermarkt: Duitsland is anders dan Nederland

Consolidatie datacentermarkt: Duitsland is anders dan Nederland

Dinsdag maakten Datacenter One en AtlasEdge bekend dat het verkoopproces is afgerond. De vier gebouwen van de Duitse aanbieder zijn nu deel van het portfolio van AtlasEdge, dat zich graag presenteert als een echte Europese speler.

Eurofiber breidt interconnectieplatform DCspine uit met private cloud toegang

Eurofiber breidt interconnectieplatform DCspine uit met private cloud toegang

Eurofiber Cloud Infra heeft zijn interconnectieplatform DCspine uitgebreid met een directe toegang tot private cloud. Hiermee krijgen klanten één schaalbare software defined verbinding naar al hun data, ongeacht waar deze staan.

Digitale inbrekers succesvol bij meerdere datacenters

Digitale inbrekers succesvol bij meerdere datacenters

Wie denkt aan datacenters heeft daarbij het beeld van gebouwen die tal van fysieke voorzieningen hebben om inbrekers en ander ongewenst bezoek buiten de deur te houden. Hoe ze dat doen, dat valt altijd te lezen op de websites. Wellicht moet daar iets aan veranderen nu duidelijk is geworden dan in Singapore en China digitale inbrekers succesvol zijn...