Consolidatie datacentermarkt: Duitsland is anders dan Nederland

datacenter one atlas edge

Dinsdag maakten Datacenter One en AtlasEdge bekend dat het verkoopproces is afgerond. De vier gebouwen van de Duitse aanbieder zijn nu deel van het portfolio van AtlasEdge, dat zich graag presenteert als een echte Europese speler.

AtlasEdge focust zich op wat heet edge locaties. Het is een joint venture van Liberty Global en anderen. Digital Realty heeft sinds begin 2023 een aandeel in het bedrijf. Een deel van het team komt uit Nederland, maar het geheel wordt vooralsnog vanuit Londen aangestuurd.

De Duitse markt is groot maar zeer versnipperd. Frankfurt is de grootste en bekendste hotspot, München, Hamburg, Berlijn en zelfs Düsseldorf spelen ook een rol. Buiten die locaties zijn er nog een dozijn andere steden met colocatie datacenters.

Datacenter One heeft vier gebouwen in Stuttgart (2x), Düsseldorf en Leverkusen. AtlasEdge had al een presence in Hamburg en Berlijn. De overgenomen partij heeft vanuit het verleden veel echte colo klanten (140 stuks volgens het persbericht). AtlasEdge heeft in de gebouwen verspreid over Europa in ieder geval Liberty Global als klant en dat is alles behalve een standaard colo klant.

Wat er met de bestaande Datacenter One klanten gaat gebeuren is niet bekend. Wel bekend is dat de Duitse operatie in het teken komt te staan van nog meer edge aanbod. Met een groot TV bedrijf als klant is dat begrijpelijk. 5G wordt ook als reden genoemd waarom edge datacenters zo belangrijk worden.

Deze overname lijkt daarmee sterk af te wijken van wat in Nederland gebeurde. Hier is bij de consolidatie van de markt amper gewezen op edge voordelen, laat staan 5G. Eerder was het aantrekkelijk worden voor buitenlandse klanten een punt van aandacht. Het effect van consolidatie in de twee landen, minder aanbieders in een markt, is echter hetzelfde.

Lees ook
CyrusOne heeft de plannen voor Nederlandse markt drastisch gewijzigd

CyrusOne heeft de plannen voor Nederlandse markt drastisch gewijzigd

In 2018 betrad CyrusOne de Nederlandse markt. Tussen Amsterdam en Haarlem werd een eerste datacenter gebouwd, in de kop van Noord Holland werd 33 hectare grond gereserveerd. Eind april is door een melding van de gemeente Hollands Kroon duidelijk geworden dat de businessplannen van het bedrijf grondig zijn gewijzigd.

Digital Realty werkt aan datacenter met maar liefst 13 verdiepingen

Digital Realty werkt aan datacenter met maar liefst 13 verdiepingen

Er is altijd nog hoop voor oude, leegstaande kantoorgebouwen of verloederde parkeerplaatsen in het centrum aan een stad. Een dochteronderneming van Digital Realty heeft namelijk plannen ingediend om een datacenter van niet minder dan 13 verdiepingen te bouwen in downtown Los Angeles.

Eerste chip-naar-chip 224G-interconnect voor high-performance computing in datacenters geïntroduceerd

Eerste chip-naar-chip 224G-interconnect voor high-performance computing in datacenters geïntroduceerd

De nieuwe interconnect omvat een nieuwe generatie bekabeling, backplanes, board-to-board-connectoren en near-ASIC connector-naar-kabeloplossingen die werken met snelheden tot 224 Gbps-PAM4. Om dit soort snelheden te realiseren was een nieuwe systeemarchitectuur nodig met meerdere chip-naar-chip-verbindingensschema’s.