Consolidatie datacentermarkt: Duitsland is anders dan Nederland

datacenter one atlas edge

Dinsdag maakten Datacenter One en AtlasEdge bekend dat het verkoopproces is afgerond. De vier gebouwen van de Duitse aanbieder zijn nu deel van het portfolio van AtlasEdge, dat zich graag presenteert als een echte Europese speler.

AtlasEdge focust zich op wat heet edge locaties. Het is een joint venture van Liberty Global en anderen. Digital Realty heeft sinds begin 2023 een aandeel in het bedrijf. Een deel van het team komt uit Nederland, maar het geheel wordt vooralsnog vanuit Londen aangestuurd.

De Duitse markt is groot maar zeer versnipperd. Frankfurt is de grootste en bekendste hotspot, München, Hamburg, Berlijn en zelfs Düsseldorf spelen ook een rol. Buiten die locaties zijn er nog een dozijn andere steden met colocatie datacenters.

Datacenter One heeft vier gebouwen in Stuttgart (2x), Düsseldorf en Leverkusen. AtlasEdge had al een presence in Hamburg en Berlijn. De overgenomen partij heeft vanuit het verleden veel echte colo klanten (140 stuks volgens het persbericht). AtlasEdge heeft in de gebouwen verspreid over Europa in ieder geval Liberty Global als klant en dat is alles behalve een standaard colo klant.

Wat er met de bestaande Datacenter One klanten gaat gebeuren is niet bekend. Wel bekend is dat de Duitse operatie in het teken komt te staan van nog meer edge aanbod. Met een groot TV bedrijf als klant is dat begrijpelijk. 5G wordt ook als reden genoemd waarom edge datacenters zo belangrijk worden.

Deze overname lijkt daarmee sterk af te wijken van wat in Nederland gebeurde. Hier is bij de consolidatie van de markt amper gewezen op edge voordelen, laat staan 5G. Eerder was het aantrekkelijk worden voor buitenlandse klanten een punt van aandacht. Het effect van consolidatie in de twee landen, minder aanbieders in een markt, is echter hetzelfde.

Lees ook
Leviton versterkt netwerkdivisie met acquisitie van PRISM DCS

Leviton versterkt netwerkdivisie met acquisitie van PRISM DCS

Leviton heeft de overname aangekondigd van PRISM Data Centre Solutions (DCS). Dit Britse bedrijf is een fabrikant van netwerkbehuizingen. Het ontwerpt, produceert en installeert 19 inch kasten, hot en cold aisle containment en beveiligingskooien voor telecomvoorzieningen en datacenters.

Restwarmte van universitaire supercomputer verwarmt woningen in Schotland

Restwarmte van universitaire supercomputer verwarmt woningen in Schotland

In het Schotse Edinburgh wordt een systeem getest om te onderzoeken of de restwarmte van een groot computercentrum kan worden opgeslagen in ongebruikte mijnwerken, om vervolgens gebruikt te worden om huizen te verwarmen.

Re-Tek Ltd overgenomen door de Circular IT Group

Re-Tek Ltd overgenomen door de Circular IT Group

De Circular IT Group heeft Re-Tek Ltd overgenomen, een Britse leverancier van IT Asset Disposition (ITAD) services. De samenwerking tussen Circular IT Group en Re-Tek is niet nieuw. Volgens de partijen bestaat er al geruime tijd een succesvol partnerschap tussen de ITAD-dochteronderneming CTC van Circular IT Group en Re-Tek.