Citrix brengt prioriteiten Nederlandse IT-beslissers in kaart

Nederlandse IT-beslissers werken gemiddeld 9 jaar als IT-verantwoordelijke bij dezelfde organisatie. Ze veranderen van baan als ze toe zijn aan een nieuwe uitdaging (26,2%) of als ze via een headhunter een aanbieding krijgen voor een baan met meer perspectief (15,5%). Dat komt naar voren uit een recent onderzoek in opdracht van Citrix onder 850 IT-beslissers in Europa. Het onderzoek, waaraan 103 Nederlandse IT-beslissers deelnamen, keek ook naar de mate waarin IT-beslissers zich voldoende toegerust voelen om de digitale transformatie van hun organisatie te leiden, in welke opkomende technologieën ze momenteel investeren en hoe ze IT-investeringen in de bestuurskamer rechtvaardigen.

citrix Nederlandse IT-beslissers zijn over het algemeen geen jobhoppers. In hun vorige functie als IT-verantwoordelijke werkten ze gemiddeld 9 jaar en in hun huidige functie verwachten ze ongeveer net zo lang te blijven (8,3 jaar). In hun vorige baan hebben ze hun visie goed weten te verwezenlijken. Zo’n 32% zegt alle doelen te hebben behaald, ruim 57% heeft de meeste doelen behaald. Bij hun aantreden bij hun huidige werkgever trof een groot deel een IT-infrastructuur aan die niet toereikend was voor de digitale plannen van de organisatie. In Nederland zegt 38% dat. In de landen om ons heen is dat aandeel nog veel groter. In Frankrijk vond 60% van de IT-beslissers de bestaande IT ontoereikend, in Duitsland 71% en in het Verenigd Koninkrijk maar liefst 73%.

Informatieveiligheid bovenaan de prioriteitenlijst

Hoog op de agenda van de Nederlandse IT-beslisser staat momenteel informatieveiligheid. Ruim 38% geeft aan dat dat de belangrijkste opkomende technologie is waarin geïnvesteerd wordt en die door de directie en het bestuur van de organisatie als strategisch belangrijk wordt gezien. Andere technologieën waarop gefocust wordt, zijn: geavanceerde data-analytics, procesautomatisering, de digitale transformatie in het algemeen en social media-analytics. Opvallend is dat bijna 11% in geen van die opkomende technologieën investeert. Ook in Frankrijk staat informatieveiligheid bovenaan de prioriteitenlijst. Voor de Duitse en Britse IT-beslissers zijn machine learning en AI de belangrijkste technologieën om in te investeren.

Rechtvaardiging van IT-investeringen

Hoe kun je de investeringen in IT rechtvaardigen in de bestuurskamer? Nederlandse IT-beslissers wijzen daarbij vooral op de uiteindelijke opbrengst (48%). De business case als leidraad nemen voor de investeringen doet een kleine 15%. Opvallend hier is dat ruim 12,5% zegt geen idee te hebben hoe de investeringen te rechtvaardigen. Ook in Duitsland, Frankrijk en het VK ligt de nadruk vooral op de Return on Investment (ROI).

Meer over
Lees ook
Nederlands project krijgt financiering om energieverbruik en CO2-uitstoot datacenters terug te dringen

Nederlands project krijgt financiering om energieverbruik en CO2-uitstoot datacenters terug te dringen

Een consortium van zeven Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen krijgt financiering van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nadat de Europese Commissie op 5 december jl. groen licht gaf aan het IPCEI-CIS programma.

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

Wat hebben de Rekenkamer en datacenters met elkaar te maken? Wellicht meer dan de bedrijven en toeleveranciers van die sector zich realiseren. Grotendeels onder de radar van de publieke belangstelling is de Rekenkamer namelijk bezig met onderzoek dat over de achillespees van de datacenters gaat: het energieverbruik.

MRA en het rapport "datacenters – Impact en feiten"

MRA en het rapport "datacenters – Impact en feiten"

In het recente artikel over het aantal datacenters is verwezen naar een bijeenkomst van de MRA (Metropool Regio Amsterdam). Over die bijeenkomst zijn vragen gesteld. Wat was precies de bedoeling en voor wie dit is georganiseerd.