Brabants bedrijventerrein krijgt eigen energiehub

Blue solar panel

Begin mei is op het Kempisch Bedrijvenpark (KBP) in Hapert een overeenkomst getekend voor het ontwikkelen van een eigen energiehub. De overeenkomst is getekend door 18 ondernemingen, waaronder VDL Groep en VGI Groep, en netbeheerder Enexis. De samenwerking wordt ook ondersteund door de gemeente Bladel en de Provincie Noord-Brabant. Het vormt een pilotproject dat gericht is op het collectief organiseren van de energievoorziening door middel van duurzame bronnen. 

Het kernidee van de energiehub is het onderling delen van energie tussen de bedrijven om zo de netcongestie aan te pakken. Dit lokale energiesysteem moet ervoor zorgen dat de bedrijven op KBP minder afhankelijk zijn van het beperkte capaciteitsaanbod op het landelijke elektriciteitsnetwerk. Hierbij rapporteren de bedrijven hun energiebehoefte en -aanbod, waarna het systeem de distributie en financiële afhandeling regelt.

Een lokaal gekoppeld systeem, waarbij energieopwekking en -gebruik binnen dezelfde regio plaatsvinden, vermindert de belasting op het algemene net en ondersteunt de energietransitie naar duurzame bronnen. Dit is essentieel voor het verminderen van de ecologische voetafdruk, maar ook voor het stimuleren van economische groei in de regio.

De principes van een energiehub zoals die op het KBP kunnen ook bijzonder relevant zijn voor datacenters, die bekend staan om hun hoge energieverbruik en behoefte aan betrouwbare, continue energietoevoer. Energiehubs kunnen helpen om de energie-efficiëntie te verhogen en de operationele kosten te verlagen door middel van gedeelde energiebronnen en piekshaving, het proces waarbij gebruikspieken worden afgevlakt. Bovendien draagt dit bij aan een groenere bedrijfsvoering, wat steeds belangrijker wordt in de IT-sector.

Volgens Bram Gerrist, directeur Innovatie bij Enexis, was het opzetten van deze energiehub een complexe opgave die zowel technische als juridische uitdagingen met zich meebracht. De belangen van de verschillende partijen – de energiehub, de individuele bedrijven en Enexis als netbeheerder – moesten in overeenstemming worden gebracht, een proces dat succesvol is afgerond met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst.

Met de implementatie van de energiehub op het Kempisch Bedrijvenpark zetten de betrokken bedrijven een belangrijke stap richting een duurzamere en economisch stabielere toekomst. Door innovatie en samenwerking streven ze naar een model dat mogelijk landelijk uitgerold kan worden, waarmee de transitie naar een duurzame economie binnen handbereik komt.

Lees ook
Netbeheerder Alliander verwacht nog tien jaar problemen met stroomnet

Netbeheerder Alliander verwacht nog tien jaar problemen met stroomnet

In het voorwoord van het jaarverslag 2023 schrijft het bestuur van netbeheerder Alliander dat de problemen in het stroomnet nog zeker tien jaar zullen bestaan. Die boodschap kan niet als een verrassing komen en toch is het slecht nieuws, ook voor de datacentersector.

Hernieuwde discussie over nucleaire energie en datacenters

Hernieuwde discussie over nucleaire energie en datacenters

Al een aantal maal is in de internationale media het gebruik van nucleaire energie als een interessante optie voor de energievoorziening van datacenters aangekaart. Op LinkedIn wordt nu, aangezwengeld door Tony Grayson, een internationaal erkende leider op het gebied van bedrijfsvoering en technologie, met name gediscussieerd over de kansen van ee1

Eerste flexibel groepscontract elektriciteit van start

Eerste flexibel groepscontract elektriciteit van start

De Energie Coöperatie Amsterdamse Haven (ECAH) en netbeheerder Liander hebben een eerste flexibel groepscontract voor elektriciteit gesloten. Dit contract, opgesteld binnen de nieuwe congestiemanagementregels van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), stelt aangesloten bedrijven in staat om op een flexibele manier met de beschikbare capaciteit op1