Bescheiden groei Europese datacentersector in tweede kwartaal

Europa

Dat meldt Kevin Restivo van CBRE op LinkedIn. “In het tweede kwartaal was er een bescheiden stijging in de opname (54 MW) en het nieuwe aanbod (33 MW) op de primaire en secundaire colocatiedatacentermarkten van Europa”, schrijft hij.

De cijfers over vraag en aanbod voor het kwartaal april tot en met juni vertegenwoordigen echter een relatief klein deel van de jaarlijkse voorspelling van CBRE voor de dertien Europese markten die het bedrijf volgt.

Restivo: “In tegenstelling tot vorig jaar verwachten we dat de hoeveelheid geleverd aanbod (495 MW) in 2023 groter zal zijn dan de opname (480 MW) op de FLAPD-markten. Dat is een substantiële stijging ten opzichte van 2022, deels vanwege het feit dat er dit jaar grote, hyperscaler-ready faciliteiten gepland staan voor levering in Parijs en Frankfurt.”

De economische onzekerheid heeft weinig bijgedragen aan het afzwakken van de vraag naar datacentercapaciteit in Europa. Bij sommige deals duurt het echter langer om te voltooien vanwege aanvullende eisen (bijvoorbeeld ESG) waaraan ontwikkelaars-exploitanten moeten voldoen.

“De sterke vraag, vooral van hyperscalers, heeft geleid tot extra interesse in en groei van secundaire Europese datacentermarkten zoals Madrid, Milaan en Warschau. Cloud providers willen steeds vaker diensten leveren aan lokale markten vanuit het binnenland, in plaats van vanuit de regio, en dit heeft geleid tot nieuwe groei in markten buiten FLAPD. Daarom verwachten we dat Madrid, Milaan en Warschau dit jaar tot de snelstgroeiende tweederangsmarkten in Europa zullen behoren wanneer nieuw aanbod wordt overwogen.”

Lees ook
Netwerkarchitectuur heeft grote invloed op duurzaamheid

Netwerkarchitectuur heeft grote invloed op duurzaamheid

Hebben de keuzes die we in het datacenter maken ten aanzien van connectiviteit invloed op het energiegebruik van een netwerkinfrastructuur? Jazeker, zegt Simone Vieira, Director Systems Engineering Europe Building & Data Center Connectivity bij CommScope. We spraken haar onlangs tijdens een gebruikersbijeenkomst van het concern.

LCL past HVO als brandstof toe voor backup power

LCL past HVO als brandstof toe voor backup power

LCL Data Centers, exploitant van vijf datacenters in België, heeft een nieuwe 13,5 MVA noodstroomoplossing in gebruik genomen in haar LCL Brussels-West datacenter in Aalst. Deze installatie werkt exclusief op 100 procent ‘hydrotreated vegetable oil’ (HVO) brandstof. Daarmee is deze faciliteit het eerste datacenter in België dat biobrandstoffen geb1

AI gaat forse impact hebben op de colo-markt

AI gaat forse impact hebben op de colo-markt

De ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) zullen een aanzienlijke impact hebben op colocatie-datacenters. Clouddiensten die AI-gestuurde applicaties en processen kunnen ondersteunen, zullen in trek blijven naarmate organisaties AI-gestuurde applicaties en processen gaan gebruiken, stellen Stéphane Piot Sylvain Loizeau, mar1