Ampere leidt nieuwe alliantie om tot efficiënte en energiezuinige AI-applicaties te komen

ampere ai

In de afgelopen jaren is het energieverbruik van AI-applicaties in datacenters exponentieel toegenomen, een trend die zowel milieuactivisten als bedrijven in de AI-sector zorgen baart. Om een antwoord te bieden op deze groeiende bezorgdheid, hebben verschillende AI-gerelateerde firma's de handen ineen geslagen om een consortium te vormen dat zich richt op het verbeteren van de openheid, efficiëntie en duurzaamheid van AI-platforms.

De leiding van deze nieuwe alliantie, genaamd de AI Platform Alliance, is in handen van Ampere Computing. Andere deelnemers zijn Furiosa, Graphcore, Kalray, Kinara, Luminous, Neuchips, Rebellions en Sapeon. Het is de verwachting dat in de komende maanden meer deelnemers zich zullen aansluiten bij deze alliantie.

De oprichting van de AI Platform Alliance komt op een interessant moment voor zowel de wereldwijde technologiesector als de samenleving in het algemeen. Het primaire doel is het bevorderen van verbeterde samenwerking en transparantie in het veld van kunstmatige intelligentie. Dit is essentieel gezien de recente ontwikkelingen in AI een ongekende vraag naar rekenkracht hebben gecreëerd om deze AI-workloads te trainen en te beheren. Hoewel AI-training in eerste instantie een aanzienlijke hoeveelheid berekening vereist, kan AI-inferencing - ofwel het in AI-modellen gebruiken van live-data - uiteindelijk tot tien keer zoveel berekening nodig hebben. Dit zal een nog groter probleem worden naarmate de adoptie van AI toeneemt.

Een van de speerpunten van de AI Platform Alliance is het verhogen van de kosten- en energie-efficiëntie van hardware om AI een hogere algemene prestatie dan GPUs te bieden. Door het bevorderen van samenwerking en het verifiëren van gezamenlijke AI-oplossingen, streeft de alliantie ernaar het tempo van AI-innovatie te versnellen. Dit zal gebeuren door samen te werken aan de ontwikkeling van deze oplossingen, het zorgen voor meer transparante en open AI-platforms, het verbeteren van de effectiviteit van AI bij het oplossen van praktische problemen, en het produceren van grootschalige, ecologisch en sociaal verantwoorde duurzame infrastructuur.

Ampere Computing, het bedrijf dat de leiding heeft over deze nieuwe alliantie, is gespecialiseerd in het creëren van AI- en andere chips voor datacenters en cloud computing.

Lees ook
Onderzoekers van HvA zoeken MKB-bedrijven die hun clouddiensten willen laten testen op energie-efficiëntie

Onderzoekers van HvA zoeken MKB-bedrijven die hun clouddiensten willen laten testen op energie-efficiëntie

Het energieverbruik van datacenter is hoog. Wie cloudapplicaties in een datacenter host is er dan ook bij gebaat deze applicaties zo energie-efficiënt te laten opereren. Het onderzoeksprogramma CleanTech van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) is op zoek naar bedrijven die deze energie-efficiëntie willen laten testen. De onderzoekers van de HvA bere1

Google investeert 55 miljoen euro in windenergie

Google investeert 55 miljoen euro in windenergie

Google investeert 55 miljoen euro in de ontwikkeling van windmolens in de Amerikaanse staat Texas. De windmolens zijn bedoeld om de CO2-emissies die door traditionele energiebronnen worden geproduceerd te compenseren. Google drijft zijn datacenters en kantoorpanden niet aan met windenergie, maar maakt gebruik van lokale traditionele energiebedrij1

Merpa Datahousing Consultancy  en Meiberg Consultancy gaan nauwe samenwerking aan

Merpa Datahousing Consultancy en Meiberg Consultancy gaan nauwe samenwerking aan

Elvira Dragstra van Merpa Datahousing Consultancy en Henk van den Berg van Meiberg Consultancy zijn op 15 januari 2014 een samenwerkingsverband aangegaan en betreden met een nieuw gezicht de markt:  Decision Datacenter Partners BV. Zowel Merpa als Meiberg hebben een  ruime ervaring op het gebied van datacenters die bij veel verschillende bedrijve1