Onderzoekers van HvA zoeken MKB-bedrijven die hun clouddiensten willen laten testen op energie-efficiëntie

cleantech

Het energieverbruik van datacenter is hoog. Wie cloudapplicaties in een datacenter host is er dan ook bij gebaat deze applicaties zo energie-efficiënt te laten opereren. Het onderzoeksprogramma CleanTech van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) is op zoek naar bedrijven die deze energie-efficiëntie willen laten testen.

De onderzoekers van de HvA bereiden een onderzoeksvoorstel voor over de energie-efficiëntie van clouddiensten. Voor dit onderzoek is CleanTech op zoek naar MKB-bedrijven die de energie-efficiëntie van hun IaaS-, PaaS- of SaaS-dienst willen laten onderzoeken. De bedrijven kunnen hun clouddiensten hierdoor optimaliseren om energie-efficiënter te werken, waardoor het datacenter waarin zij hun diensten hosten efficiënter kan opereren.

Virtualisatie & cloudapplicaties

Het onderzoeksvoorstel is opgebouwd uit twee verschillende onderzoekslijnen: virtualisatie en cloudapplicaties. Bij virtualisatie gaan de onderzoekers bijvoorbeeld de energie overhead van zowel hypervisors waaronder Xen, VMware en KVM als cloudmanagementsystemen zoals Openstack en Cloudstack onderzoeken. De onderzoekslijn virtualisatie is bedoeld voor het testen van de energie-efficiëntie van verschillende versies van een cloudapplicaties of ten opzichte van een alternatieve applicatie. Onderzoeksvragen kunnen daarnaast gaan over databases en thin/fat client configuraties.

Het onderzoeksprogramma CleanTech wordt tijdens het onderzoek academisch ondersteund door de onderzoeksgroepen System & Network Engineering van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en Software & Services van de Vrije Universiteit (VU). Het onderzoek zal worden uitgevoerd in het Software Energy Footprint Lab. Dit is een laboratorium dat beschikt over servers die zijn voorzien van meetsensoren. Hierdoor kan het energiegebruik van applicaties nauwkeurig in kaart worden gebracht.

Contact

Bedrijven die interesse hebben om deel te nemen aan dit onderzoek of vragen hebben kunnen contact op nemen met Bo Merkus via b.merkus@hva.nl.

Dossiers
Lees ook
Onderzoek: ’Groei in de wereldwijde markt voor datacenters ondanks economische uitdagingen’

Onderzoek: ’Groei in de wereldwijde markt voor datacenters ondanks economische uitdagingen’

Volgens de meest recente editie van‘Global Data Center Market Comparison Ranking' van Cushman & Wakefield (C&W) blijft de wereldwijde markt voor datacenters een aanzienlijke groei doormaken.

De verbinding van Dirk Pol

De verbinding van Dirk Pol

In de wereld van netwerkdiensten staat Dirk Pol ruim 26 jaar lang als een baken, met zijn expertise die de vormgeving van connectiviteit beïnvloedt. Van zijn vroege dagen in softwareontwikkeling tot het sturen van i4 Networks richting innovaties,

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.