Onderzoekers van HvA zoeken MKB-bedrijven die hun clouddiensten willen laten testen op energie-efficiëntie

cleantech

Het energieverbruik van datacenter is hoog. Wie cloudapplicaties in een datacenter host is er dan ook bij gebaat deze applicaties zo energie-efficiënt te laten opereren. Het onderzoeksprogramma CleanTech van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) is op zoek naar bedrijven die deze energie-efficiëntie willen laten testen.

De onderzoekers van de HvA bereiden een onderzoeksvoorstel voor over de energie-efficiëntie van clouddiensten. Voor dit onderzoek is CleanTech op zoek naar MKB-bedrijven die de energie-efficiëntie van hun IaaS-, PaaS- of SaaS-dienst willen laten onderzoeken. De bedrijven kunnen hun clouddiensten hierdoor optimaliseren om energie-efficiënter te werken, waardoor het datacenter waarin zij hun diensten hosten efficiënter kan opereren.

Virtualisatie & cloudapplicaties

Het onderzoeksvoorstel is opgebouwd uit twee verschillende onderzoekslijnen: virtualisatie en cloudapplicaties. Bij virtualisatie gaan de onderzoekers bijvoorbeeld de energie overhead van zowel hypervisors waaronder Xen, VMware en KVM als cloudmanagementsystemen zoals Openstack en Cloudstack onderzoeken. De onderzoekslijn virtualisatie is bedoeld voor het testen van de energie-efficiëntie van verschillende versies van een cloudapplicaties of ten opzichte van een alternatieve applicatie. Onderzoeksvragen kunnen daarnaast gaan over databases en thin/fat client configuraties.

Het onderzoeksprogramma CleanTech wordt tijdens het onderzoek academisch ondersteund door de onderzoeksgroepen System & Network Engineering van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en Software & Services van de Vrije Universiteit (VU). Het onderzoek zal worden uitgevoerd in het Software Energy Footprint Lab. Dit is een laboratorium dat beschikt over servers die zijn voorzien van meetsensoren. Hierdoor kan het energiegebruik van applicaties nauwkeurig in kaart worden gebracht.

Contact

Bedrijven die interesse hebben om deel te nemen aan dit onderzoek of vragen hebben kunnen contact op nemen met Bo Merkus via b.merkus@hva.nl.

Dossiers
Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

OVHcloud komt met local zones

OVHcloud komt met local zones

Datacenter en cloudbedrijf OVHcloud heeft bekend gemaakt te komen met local zones voor het publieke cloud aanbod. Nederland staat vooralsnog op de lijst van het bedrijf.

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.