Akamai gaat infrastructuur met duurzame energie aandrijven

windmolens

Leverancier van Content Delivery Network (CDN) diensten Akamai Technologies maakt bekend in 2020 de helft van haar infrastructuur wereldwijd volledig op duurzame energie te laten draaien. Akamai beschikt wereldwijd over 200.000 servers in 126 verschillende landen.

Dit maakt Nicole Peill-Moelter, senior director duurzaamheid bij Akamai, bekend in een blogpost. Peill-Moelter benadrukt dat Akamai al langer inzet op het terugdringen van het energieverbruik van haar infrastructuur. In de afgelopen zeven jaar is het netwerkverkeer dat Akamai verwerkt verzevenvoudigd, terwijl de energiegebruik en CO2-uitstoot van het bedrijf met een tiende van deze snelheid is toegenomen.

Deals met energieleveranciers

Akamai wil deals gaan sluiten met leveranciers van duurzame energie, waarbij het bedrijf voor een bepaalde tijd gegarandeerd duurzame energie afneemt tegen een vaste prijs. Dit helpt energiebedrijven de financiering rond te krijgen voor de realisatie van duurzame energieprojecten door investeerders extra zekerheid te geven.

De energieleverancier verkoopt de opgewekte duurzame energie tegen een marktconforme prijs op de groothandelsmarkt. Akamai neemt van ditzelfde netwerk vervolgens tegen het vaste tarief energie af, die wordt gebruikt om lokale datacenters van Akamai aan te drijven. Hierbij krijgt Akamai Renewable Energy Certificates (REC’s) toegewezen. Met deze credits kunnen bedrijven in de Verenigde Staten aantonen dat energie die zij afnemen van het reguliere energienetwerk op duurzame wijze is opgewekt.

Contract for differences

Het verschil tussen de verkoopprijs die de energieleverancier hanteert en het vaste energietarief dat Akamai heeft afgesproken wordt als credit of debet doorberekend aan Akamai. Dit concept noemt Akamai ‘contract for differences’ (CFD). Akamai hoopt hiermee een strategie te hebben ontwikkeld dat als model kan bieden voor andere bedrijven die over gedistribueerde infrastructuur beschikken.

Dossiers
Lees ook
Energiehubs en internationale samenwerkingen brengen nieuwe perspectieven in de datacenterindustrie

Energiehubs en internationale samenwerkingen brengen nieuwe perspectieven in de datacenterindustrie

De dringende behoefte om de CO2-uitstoot te verminderen in het licht van de klimaatverandering heeft zowel nationaal als internationaal tot innovatieve initiatieven geleid. Een recent Nederlands onderzoek en een Amerikaanse samenwerking tussen grote ondernemingen onderstrepen het potentieel van collectieve actie voor duurzame bedrijfsvoering, met1

IBM's ontwikkelt processor die compute en memory integreert en energieverbruik drastisch vermindert

IBM's ontwikkelt processor die compute en memory integreert en energieverbruik drastisch vermindert

Kunstmatige intelligentie (AI) zou wel eens een nieuwe sprong kunnen maken dankzij IBM’s NorthPole-processor. Ontwikkeld door onderzoekers in San Jose, Californië, belooft deze chip enorme verbeteringen in rekensnelheid en energie-efficiëntie. De geavanceerde chip integreert geheugen en verwerking, waardoor een significante versnelling in taken zo1

Hoe gaan we om met 80 kW racks?

Hoe gaan we om met 80 kW racks?

Het ontwikkelen van een datacenter rack dat 80 kW aan elektrisch vermogen nodig heeft, is een ingrijpende technische uitdaging die zowel nieuwe mogelijkheden als beperkingen met zich meebrengt. In Nederland lijkt zo’n rack wellicht (nog?) Ondenkbaar, maar op Reddit wordt hierover een interessante discussie gevoerd, voornamelijk door Amerikaanse da1