Akamai gaat infrastructuur met duurzame energie aandrijven

windmolens

Leverancier van Content Delivery Network (CDN) diensten Akamai Technologies maakt bekend in 2020 de helft van haar infrastructuur wereldwijd volledig op duurzame energie te laten draaien. Akamai beschikt wereldwijd over 200.000 servers in 126 verschillende landen.

Dit maakt Nicole Peill-Moelter, senior director duurzaamheid bij Akamai, bekend in een blogpost. Peill-Moelter benadrukt dat Akamai al langer inzet op het terugdringen van het energieverbruik van haar infrastructuur. In de afgelopen zeven jaar is het netwerkverkeer dat Akamai verwerkt verzevenvoudigd, terwijl de energiegebruik en CO2-uitstoot van het bedrijf met een tiende van deze snelheid is toegenomen.

Deals met energieleveranciers

Akamai wil deals gaan sluiten met leveranciers van duurzame energie, waarbij het bedrijf voor een bepaalde tijd gegarandeerd duurzame energie afneemt tegen een vaste prijs. Dit helpt energiebedrijven de financiering rond te krijgen voor de realisatie van duurzame energieprojecten door investeerders extra zekerheid te geven.

De energieleverancier verkoopt de opgewekte duurzame energie tegen een marktconforme prijs op de groothandelsmarkt. Akamai neemt van ditzelfde netwerk vervolgens tegen het vaste tarief energie af, die wordt gebruikt om lokale datacenters van Akamai aan te drijven. Hierbij krijgt Akamai Renewable Energy Certificates (REC’s) toegewezen. Met deze credits kunnen bedrijven in de Verenigde Staten aantonen dat energie die zij afnemen van het reguliere energienetwerk op duurzame wijze is opgewekt.

Contract for differences

Het verschil tussen de verkoopprijs die de energieleverancier hanteert en het vaste energietarief dat Akamai heeft afgesproken wordt als credit of debet doorberekend aan Akamai. Dit concept noemt Akamai ‘contract for differences’ (CFD). Akamai hoopt hiermee een strategie te hebben ontwikkeld dat als model kan bieden voor andere bedrijven die over gedistribueerde infrastructuur beschikken.

Dossiers
Lees ook
Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

In Groningen heeft de Nederlandse datacenteroperator NorthC reeds eerder ervaring opgedaan met het gebruik van waterstof-brandstofcellen. Deze trend van duurzame energievoorziening in datacenters krijgt nu ook internationale aandacht, met een nieuw project in Japan.

Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

De Stichting GOPACS, een sleutelspeler in het beheer van netcongestie in Nederland, kondigt een verandering in haar bestuur aan. Vanaf 2024 zal het huidige bestuur plaatsmaken voor een nieuw directieteam, bestaande uit Mike ten Wolde en Ranko Stojakovic.

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Op vrijdag 1 december is in Virginia, Verenigde Staten, een belangrijke stap gezet op weg naar wat moet leiden tot meer regulering van datacenters. Op die dag is officieel een coalitie van twintig milieu- en klimaatgroeperingen, genaamd de 'Virginia Data Center Reform Coalition', van start gegaan. Deze coalitie heeft als doel de groei van datacent1