Akamai gaat infrastructuur met duurzame energie aandrijven

windmolens

Leverancier van Content Delivery Network (CDN) diensten Akamai Technologies maakt bekend in 2020 de helft van haar infrastructuur wereldwijd volledig op duurzame energie te laten draaien. Akamai beschikt wereldwijd over 200.000 servers in 126 verschillende landen.

Dit maakt Nicole Peill-Moelter, senior director duurzaamheid bij Akamai, bekend in een blogpost. Peill-Moelter benadrukt dat Akamai al langer inzet op het terugdringen van het energieverbruik van haar infrastructuur. In de afgelopen zeven jaar is het netwerkverkeer dat Akamai verwerkt verzevenvoudigd, terwijl de energiegebruik en CO2-uitstoot van het bedrijf met een tiende van deze snelheid is toegenomen.

Deals met energieleveranciers

Akamai wil deals gaan sluiten met leveranciers van duurzame energie, waarbij het bedrijf voor een bepaalde tijd gegarandeerd duurzame energie afneemt tegen een vaste prijs. Dit helpt energiebedrijven de financiering rond te krijgen voor de realisatie van duurzame energieprojecten door investeerders extra zekerheid te geven.

De energieleverancier verkoopt de opgewekte duurzame energie tegen een marktconforme prijs op de groothandelsmarkt. Akamai neemt van ditzelfde netwerk vervolgens tegen het vaste tarief energie af, die wordt gebruikt om lokale datacenters van Akamai aan te drijven. Hierbij krijgt Akamai Renewable Energy Certificates (REC’s) toegewezen. Met deze credits kunnen bedrijven in de Verenigde Staten aantonen dat energie die zij afnemen van het reguliere energienetwerk op duurzame wijze is opgewekt.

Contract for differences

Het verschil tussen de verkoopprijs die de energieleverancier hanteert en het vaste energietarief dat Akamai heeft afgesproken wordt als credit of debet doorberekend aan Akamai. Dit concept noemt Akamai ‘contract for differences’ (CFD). Akamai hoopt hiermee een strategie te hebben ontwikkeld dat als model kan bieden voor andere bedrijven die over gedistribueerde infrastructuur beschikken.

Dossiers
Lees ook
Techgiganten lanceren nieuwe Net Zero Innovatiehub voor datacenters in Europa

Techgiganten lanceren nieuwe Net Zero Innovatiehub voor datacenters in Europa

Enkele van de grootste namen in de technologiesector hebben de handen ineengeslagen om een nieuwe onderzoeks- en ontwikkelingshub voor groene datacenters op te zetten. Google, Microsoft, Danfoss en Schneider Electric zijn de oprichters van de nieuwe Net Zero Innovatiehub voor Datacenters, gevestigd in Fredericia, Denemarken.

NEN publiceert richtlijn PGS 37-1 voor energieopslagsystemen

NEN publiceert richtlijn PGS 37-1 voor energieopslagsystemen

Het gebruik van energieopslagsystemen ofwel Energy Storage Systems (ESS) met lithiumbatterijen neemt steeds meer toe. Daarmee groeit ook de noodzaak om dit op een verantwoorde manier te doen. In reactie hierop heeft NEN de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen PGS 37-1 ontwikkeld in samenwerking met een team van experts uit het bedrijfsleven en over1

Energiebedrijf Energy21 verstevigt positie met overnames van twee softwareleveranciers

Energiebedrijf Energy21 verstevigt positie met overnames van twee softwareleveranciers

Energy21, een speler op de Europese energiemarkt, heeft haar marktpositie aanzienlijk versterkt door de strategische overnames van twee softwareleveranciers, Ecedo en Jules. Met deze acquisities zet Energy21 een stap in het uitbreiden van haar dienstenaanbod en verstevigt ze haar rol als technologiepartner voor Europese energiebedrijven en energie1