AI Platform Alliance van start om voor kunstmatige intelligentie geoptimaliseerde datacentersystemen te vereenvoudigen

AI Alliance platform

Ampere, een ontwerper van ARM-datacenterchips, heeft een belangrijke stap gezet in de wereld van kunstmatige intelligentie (AI) door de AI Platform Alliance te lanceren. Deze alliantie, bestaande uit negen bedrijven, heeft als doel de systeemcomplexiteit te verminderen en betere samenwerking en openheid te bevorderen. Hierdoor kan een betere totale prestatie dan die van GPU's worden gerealiseerd. Hoewel sommige van deze bedrijven minder bekend zijn in de datacenterindustrie, hebben hun AI-gerichte innovaties een aanzienlijke impact op de infrastructuur van datacenters die AI-workloads hosten.

De bedrijven die betrokken zijn bij dit initiatief zijn - naast Ampere - het Britse chipontwerpbedrijf GraphCore, Kalray in Frankrijk, chip-on-a-wafer-ontwikkelaar Cerebras Systems, Furiosa, Luminous, Neuchips, Rebellions en Sapeon in Zuid-Korea.

Als onderdeel van de alliantie zal Ampere samenwerken met Kinara om gezamenlijke AI-oplossingen te valideren die een beter alternatief bieden dan GPU's in datacenterservers. Dit helpt AI-platformen transparanter en opener te maken.

Jeff Wittich, Chief Product Officer van Ampere, benadrukt het belang van deze samenwerking: "We kijken ernaar uit om samen met Kinara en onze andere consortiumpartners gezamenlijke AI-oplossingen te valideren die een beter alternatief bieden dan de huidige GPU-gebaseerde standaard. Door deze oplossingen als community te ontwikkelen, zullen we het tempo van AI-innovatie versnellen door platformen opener en transparanter te maken, en door de efficiëntie van AI te verhogen om echte problemen op te lossen en duurzame infrastructuur op grote schaal te leveren."

De AI Platform Alliance staat overigens open voor andere AI-bedrijven die een bijdragen willen leveren en zelf hardware-oplossingen ontwikkelen.

Meer over
Lees ook
Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

In een recent rapport van de Universiteit van Cambridge wordt gepleit voor het reguleren van de uitlevering van highend AI-chips. Het gaat onder meer om een voorstel om deze chips te taggen en te registreren, wat implicaties kan hebben voor de werking en toegankelijkheid van datacenters wereldwijd. Het rapport, getiteld "Computing Power and the Go1

NL AIC en Surf pleiten voor een eigen op AI gerichte datacenter-infrastructuur voor Nederland

NL AIC en Surf pleiten voor een eigen op AI gerichte datacenter-infrastructuur voor Nederland

Generatieve AI, maar ook andere AI-applicaties zijn van groot belang voor noodzakelijke innovaties in gezondheid en zorg, in de energietransitie, in klimaat en duurzaamheid, in mobiliteit, in veiligheid en vele andere gebieden, stellen NL AIC en Surf in een artikel op de website van NL AIC.

Datacenters krijgen te maken met nieuwe typen IT-hardware met afwijkende eisen voor power en koeling

Datacenters krijgen te maken met nieuwe typen IT-hardware met afwijkende eisen voor power en koeling

In de wereld van datacenters zien we een voortdurende toename van nieuwe soorten en typen IT-hardware. Deze ontwikkeling brengt vaak geheel andere eisen met zich mee op het gebied van elektriciteitsgebruik en koelbehoefte. De datacenterindustrie staat voor de uitdaging om hier adequaat op in te spelen.