AI Platform Alliance van start om voor kunstmatige intelligentie geoptimaliseerde datacentersystemen te vereenvoudigen

AI Alliance platform

Ampere, een ontwerper van ARM-datacenterchips, heeft een belangrijke stap gezet in de wereld van kunstmatige intelligentie (AI) door de AI Platform Alliance te lanceren. Deze alliantie, bestaande uit negen bedrijven, heeft als doel de systeemcomplexiteit te verminderen en betere samenwerking en openheid te bevorderen. Hierdoor kan een betere totale prestatie dan die van GPU's worden gerealiseerd. Hoewel sommige van deze bedrijven minder bekend zijn in de datacenterindustrie, hebben hun AI-gerichte innovaties een aanzienlijke impact op de infrastructuur van datacenters die AI-workloads hosten.

De bedrijven die betrokken zijn bij dit initiatief zijn - naast Ampere - het Britse chipontwerpbedrijf GraphCore, Kalray in Frankrijk, chip-on-a-wafer-ontwikkelaar Cerebras Systems, Furiosa, Luminous, Neuchips, Rebellions en Sapeon in Zuid-Korea.

Als onderdeel van de alliantie zal Ampere samenwerken met Kinara om gezamenlijke AI-oplossingen te valideren die een beter alternatief bieden dan GPU's in datacenterservers. Dit helpt AI-platformen transparanter en opener te maken.

Jeff Wittich, Chief Product Officer van Ampere, benadrukt het belang van deze samenwerking: "We kijken ernaar uit om samen met Kinara en onze andere consortiumpartners gezamenlijke AI-oplossingen te valideren die een beter alternatief bieden dan de huidige GPU-gebaseerde standaard. Door deze oplossingen als community te ontwikkelen, zullen we het tempo van AI-innovatie versnellen door platformen opener en transparanter te maken, en door de efficiëntie van AI te verhogen om echte problemen op te lossen en duurzame infrastructuur op grote schaal te leveren."

De AI Platform Alliance staat overigens open voor andere AI-bedrijven die een bijdragen willen leveren en zelf hardware-oplossingen ontwikkelen.

Meer over
Lees ook
Onder invloed van AI groeien server-verkopen enorm

Onder invloed van AI groeien server-verkopen enorm

De verkopen van servers die worden in gezet voor AI-toepassingen vertonen een enorme groei. Volgens onderzoeksbureau TrendForce gaat het dit jaar alleen al om een toename van 34 procent. Aan datacenters de taak om al deze apparatuur een plekje te geven.

Brits onderzoeksproject wil energieverbruik AI drastisch verminderen

Brits onderzoeksproject wil energieverbruik AI drastisch verminderen

In het Verenigd Koninkrijk gaat een onderzoeksproject van start dat tot doel heeft te onderzoeken hoe de milieu-impact is wat men noemt ‘autonome internettechnologieën’ kan worden verminderd. Daaronder vallen met name AI en machine learning.

AI-hausse brengt volledig nieuwe hardware naar het datacenter

Van ChatGPT tot AutoGPT tot StabilityAI - in razend tempo verschijnen er nieuwe tools op het gebied van kunstmatige intelligentie. Voor wie al moeite heeft de snelheid van deze ontwikkelingen bij te houden, hebben we slecht nieuws: al die nieuwe AI-tools en -ontwikkelingen hebben een ware golf van in AI-hardware gespecialiseerde startups opgeleverd. Deze systemen - van gespecialiseerde chips tot racks voor geoptimaliseerde hardware - zullen binnenkort het datacenter gaan bevolken.