ABN Amro: generatieve AI kan helpen bij verduurzamen

duurzaam

Generatieve AI, een technologie die met behulp van machine learning algoritmes nieuwe content kan creëren, speelt een steeds grotere rol in de transitie naar duurzaamheid. Dit komt naar voren in een recent rapport van ABN AMRO, waarin de veelzijdige toepassingen en de impact van deze technologie op het gebied van duurzaamheid worden belicht.

Sinds 2018 is een aanzienlijke investering van 793 miljoen dollar gedaan in startups en scale-ups die generatieve AI inzetten voor duurzame doeleinden. Deze investeringen zijn een duidelijk signaal van het vertrouwen dat investeerders hebben in de potentie van generatieve AI om bij te dragen aan oplossingen voor klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit.

Een van de opvallende toepassingen van generatieve AI is het assisteren bij het creëren van duurzaamheidsrapportages. Daarmee speelt deze technologie mogelijk ook een belangrijke rol in de digitale industrie. Door grote hoeveelheden data efficiënt te verwerken, kunnen AI-modellen organisaties helpen bij het in kaart brengen van hun emissies en de impact van klimaatrisico's op hun bedrijfsvoering.

Ondanks de veelbelovende toepassingen, brengt de ontwikkeling van generatieve AI ook uitdagingen met zich mee, met name op het gebied van energieverbruik en CO2-uitstoot. De training van geavanceerde AI-modellen, zoals GPT-3.0, vereist aanzienlijke rekenkracht, wat resulteert in een aanzienlijke ecologische voetafdruk.

ABN AMRO benadrukt de noodzaak van 'groene IT' om deze uitdagingen aan te gaan. Ontwikkelaars zoeken naar manieren om AI-modellen energiezuiniger te maken, en er wordt gewerkt aan het verhogen van de energie-efficiëntie van servers en datacenters. Ook de circulariteit van IT-apparatuur krijgt meer aandacht, wat bijdraagt aan het verminderen van de milieu-impact van AI-technologie.

Generatieve AI belooft een belangrijke rol te spelen in de duurzaamheidstransitie, met een breed scala aan toepassingen die zowel de economie als het milieu ten goede kunnen komen, aldus ABN Amro. Tegelijkertijd is het van essentieel belang om de ecologische voetafdruk van deze technologie te beheersen en te minimaliseren, wat een uitdaging blijft voor ontwikkelaars en gebruikers. De focus op duurzame ontwikkeling in combinatie met technologische innovatie is cruciaal voor het realiseren van een meer duurzame toekomst.

Meer over
Lees ook
Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.

IDL haalt geld op om milieu-gerelateerde data te verzamelen over datacenters en andere sectoren

IDL haalt geld op om milieu-gerelateerde data te verzamelen over datacenters en andere sectoren

Iceberg Data Lab, een van oorsprong Franse startup, speelt een nog weinig bekende maar desondanks belangrijke rol in het verzamelen en analyseren van milieu-gerelateerde gegevens, een domein dat steeds belangrijker wordt