‘100G transceivers worden de komende jaren steeds populairder’

Modern interior of server room in datacenter

Datacenters drijven de snelle ontwikkeling van optische Gigabit Ehternet netwerken aan. Zowel 10, 40 als 100 Gigabit optische transceivers leveren steeds meer geld op. Naar verwachting wordt 50% van de totale capaciteit van optische transceivers in datacenters in 2019 geleverd door 100G transceivers.

Dit blijkt uit onderzoek van IHS Research. Vorig jaar werd voor 1,4 miljard dollar geïnvesteerd in 10, 40 en 100G optische transceivers. Dit is een stijging van 21% ten opzichte van 2013. 65% van deze omzet wordt gegenereerd door transceivers gericht op datacenters. Vooral de 40G transceivers zijn populair. De omzet uit deze units is in de tweede helft van 2014 met maar liefst 81% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2013.

Ondanks de groeiende populariteit van 40G transceivers is ook het aantal verscheepte 10G transceivers in 2014 opnieuw gestegen. De stijging wordt echter aanzienlijk afgezwakt door de 40G varianten. De wereldwijde omzet voor client 10G modules was in 2014 gelijk aan 2013.

Lees ook
Onderzoek ISG: Britse datacenters hebben veel last van stijgende energiekosten en Brexit

Onderzoek ISG: Britse datacenters hebben veel last van stijgende energiekosten en Brexit

Stijgende energiekosten en de aanhoudende gevolgen van het besluit van het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie te verlaten, hebben een grote impact gehad op de outsourcingmarkt voor private/hybride cloud-datacenters vin de UK. Dat is een van de conclusies van een nieuw onderzoeksrapport dat is gepubliceerd door Information Services Group (ISG)1

Zweedse startup wil serie souvereign datacenters in Europa bouwen

Zweedse startup wil serie souvereign datacenters in Europa bouwen

Een Zweedse startup die luistert naar de naam Evroc heeft plannen om een serie datacenters in Europa te bouwen die inspelen op de toenemende behoefte aan sovereign cloud- en andere IT-voorzieningen. Hiermee worden datacenters bedoeld die zowel wat betreft technische als IT-infrastructuur Europees zijn, waarbij de data en applicaties gehost worden1

Nieuwe supercomputer van Jules Verne consortium biedt ongekende rekencapaciteit

Nieuwe supercomputer van Jules Verne consortium biedt ongekende rekencapaciteit

Het Jules Verne consortium ( GENCI en CEA in Frankrijk en SURF in Nederland) maakt bekend dat GENCI begin 2026 een nieuwe Europese supercomputer zal huisvesten en exploiteren in Frankrijk. De supercomputer zal worden gebaseerd op Europese hardware- en softwaretechnologieën.