Zweedse startup wil serie souvereign datacenters in Europa bouwen

Mattias Aström

Een Zweedse startup die luistert naar de naam Evroc heeft plannen om een serie datacenters in Europa te bouwen die inspelen op de toenemende behoefte aan sovereign cloud- en andere IT-voorzieningen. Hiermee worden datacenters bedoeld die zowel wat betreft technische als IT-infrastructuur Europees zijn, waarbij de data en applicaties gehost worden in faciliteiten in Europa gevestigd zijn, maar waarvan ook de eigenaren Europees zijn. De dominante Amerikaanse techneuten vallen hier dus niet onder.

Evroc wil in dit gat springen. Het bedrijf is opgericht in 2022 door ‘serial entrepreneur’ Mattias Åström. Hij streeft ernaar om volgend jaar een eerste pilot-datacenter te realiseren in de regio Stockholm. Daarnaast heeft hij plannen voor nog eens acht datacenters en drie hubs voor softwareontwikkeling. Deze plannen dienen uiterlijk 2028 te zijn gerealiseerd. De ultieme missie, aldus het bedrijf, is om Europa's eerste veilige, soevereine en duurzame hyperscale cloud te creëren en een einde te maken aan de buitenlandse dominantie van de Europese cloudmarkt.

Evroc heeft een eerste financiering geregeld van 13 miljoen euro. Dit geld is afkomstig van onder andere EQT Ventures en Norrsken VC. Daarnaast werkt Åström aan plannen om nog eens 3 miljard euro bij financiers op te halen, vertelde Åström aan TechCrunch.

Lees ook
nLighten neemt 7 edge datacenters van EXA Infrastructure over

nLighten neemt 7 edge datacenters van EXA Infrastructure over

  Overname opent nieuwe markten voor nLighten in België, Zwitserland en Spanje en breidt de aanwezigheid in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland uit.   nLighten heeft de overname bekendgemaakt van zeven edge datacenters van EXA Infrastructure. Deze stap versterkt de positie van nLighten als marktleider binnen de Europese1

NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA, aanbieder van IT-technologie en –diensten, kondigt aan dat zijn Global Data Centers divisie een derde datacentercampus in Berlijn zal ontwikkelen.

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers gaat aan de slag als CEO van Penta Infra, zo kondigen Europese core en edge colocatie provider Penta Infra en hoofdinvesteerder Photon Capital vandaag aan. Sprengers is een zeer ervaren ICT-leider met een indrukwekkende internationale staat van dienst op het gebied van bedrijfs-, volume- en margegroei. Hij neemt de functie over van A1