Professionele schoonmaak voorkomt storingen

Ewoud _ Rifco-2-700

Dat het goed en regelmatig schoonmaken van datacenters belangrijk is voor het optimaal functioneren van de aanwezige hardware is een algemeen bekend feit. Vuil en met name een te hoge stofbelasting, zijn immers vaak potentiële veroorzakers van storingen aan apparatuur in de patchkasten.

(Fijn)stofdeeltjes

(Fijn)stofdeeltjes bevinden zich overal: van de betonnen ondervloer tot de computer(boven)vloer, van de bekabeling tot de kabelgoten en van de racks in patchkasten tot inventarisdelen.

 

De kwaliteit van de schoonmaak in het datacenter is niet alleen belangrijk voor de datacenterbeheerder, maar ook voor eindklanten die het optimaal functioneren van de hardware aan het datacenter hebben toevertrouwd.

Schoonmaken van datacenters is bij uitstek specialistisch werk. We hebben hier namelijk te maken met de aanwezigheid van kostbare en essentiële hardware die belangrijk is voor de continuïteit van de bedrijfsprocessen binnen vele organisaties.

Tegelijkertijd zal bij het reinigen van datacenters rekening moeten worden gehouden met (de gevaren van) Electro Static Discharge (ESD) en de luchtvochtigheid. Optimale klimatologische en hygiënische omstandigheden zoals temperatuur, luchtvochtigheid, de mate van stofbelasting en afwezigheid van vuil dragen daarom bij aan de bedrijfszekerheid van elk datacenter.

Professionele reiniging van datacenters vraagt dan ook om een mix van kennis, ervaring, professionaliteit en de juiste toepassing van werkmethodieken en het gebruik van ESD-veilige producten.

Twee-fasen systeem

Stofbelasting is een groot gevaar voor elk datacenter. Als de tijdsduur tussen twee reinigingen te lang is, kan stofophoping en andere vervuiling een negatieve invloed hebben op de datacenteromgeving. RIFCO heeft daarom het zogeheten twee-fasen schoonmaakprogramma voor datacenters ontwikkeld. Hierbij worden, met een kortere interval tussen twee reinigingen, cruciale onderdelen in datacenters vaker schoongemaakt zonder dat dit tot een kostenverhoging leidt.

Om er zeker van te zijn dat de kwaliteit van de reiniging aan de juiste eisen voldoet, wordt na afloop van de reiniging de concentratie van (fijnstof)deeltjes gemeten om zodoende de luchtzuiverheid te bepalen op basis van de ISO 14644-1 / klasse 8. Ook het meten van de ESD-veiligheid van de computervloer en de luchtvochtigheid kunnen nauwkeurig worden uitgevoerd.

Optimale hygiëne

Toetsenborden en muizen zijn vaak bronnen van vervuiling. Vandaar dat RIFCO eveneens de mogelijkheid biedt om de hardware op de werkplekken van het datacenter veilig en effectief schoon te maken. Zelfs het leveren van afwasbare hygiëne-toetsenborden en muizen behoort tot de mogelijkheid.

 

Ewoud de Wit is directeur van Rifco

Meer over
Lees ook
Onderzoek ISG: Britse datacenters hebben veel last van stijgende energiekosten en Brexit

Onderzoek ISG: Britse datacenters hebben veel last van stijgende energiekosten en Brexit

Stijgende energiekosten en de aanhoudende gevolgen van het besluit van het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie te verlaten, hebben een grote impact gehad op de outsourcingmarkt voor private/hybride cloud-datacenters vin de UK. Dat is een van de conclusies van een nieuw onderzoeksrapport dat is gepubliceerd door Information Services Group (ISG)1

Zweedse startup wil serie souvereign datacenters in Europa bouwen

Zweedse startup wil serie souvereign datacenters in Europa bouwen

Een Zweedse startup die luistert naar de naam Evroc heeft plannen om een serie datacenters in Europa te bouwen die inspelen op de toenemende behoefte aan sovereign cloud- en andere IT-voorzieningen. Hiermee worden datacenters bedoeld die zowel wat betreft technische als IT-infrastructuur Europees zijn, waarbij de data en applicaties gehost worden1

Ook in de VS maakt men zich zorgen over het ‘verrommelen’ van het landschap door datacenters

Ook in de VS maakt men zich zorgen over het ‘verrommelen’ van het landschap door datacenters

Wie denkt dat de problemen die veel mensen hebben met “blokkendozen” in de weilanden van ons land een typisch Nederlands fenomeen is, heeft het mis. Zelfs in een land als de Verenigde Staten waar men het kapitalisme zo’n beetje uitgevonden lijkt te hebben, hebben steeds meer mensen moeite met de komst van kolossale datacenters die het cultuurlands1