Het verhaal van iXora

iXora-founders-600px

De digitale wereld, of dat nu simpele chat berichten zijn of zware applicaties zoals het minen van bitcoins, alles vindt zijn weg via het Internet en gebruikt daarvoor energie. Het Internet, de Cloud, of welke andere benaming we daarvoor gebruiken, heeft zijn digitale plek gevonden ergens in een Datacenter. En zoals bekend zijn Datacenters ongewild grootverbruikers van energie. Het is de koeling waar Datacenters, en de rest van de digitale wereld, het meest mee worstelen, niet omdat het niet zou lukken, maar omdat het zonde is om zoveel energie te moeten gebruiken voor weinig effectieve overhead.

Hoe komt het dat Datacenters nu zoveel energie moeten inzetten om al die servers te koelen?
Dat komt omdat iedere server een flink aantal chips aan boord heeft die bij gebruik heet worden. Tel daarbij op de grote concentratie van servers in een Datacenter, wat op zich natuurlijk veel efficiënter is dan dat iedereen thuis een server heeft draaien, en dat de servers in datacenters nu eenmaal veel krachtiger zijn dan je PC thuis (ook alweer uit efficiëntie oogpunt). En vergeet niet dat er nodeloos veel koeling ingezet wordt voor onderdelen van servers die niet eens gekoeld hoeven te worden om goed te functioneren.
Zijn Datacenters ‘fout bezig’?


Nee, integendeel; ze verhogen de efficiëntie van het Internet, maar het kan altijd beter en luchtgekoelde systemen lopen vanwege steeds zwaardere chips tegen de grenzen aan van wat technisch haalbaar is.
’Traditionele’ Datacenters zijn luchtgekoeld en in de loop der jaren is luchtkoeling geoptimaliseerd, en zijn Datacenters dus efficiënter gaan opereren. De ‘zuinigheid’ van een Datacenter wordt uitgedrukt in de zogenaamde PUE (Power Usage Effectiveness). Hoe lager deze waarde hoe beter, waarbij ‘1’ optimaal is in die zin dat het Datacenter dan precies evenveel energie gebruikt als voor het draaien van de servers noodzakelijk is. Een PUE van 1,2 betekent dat er 20% extra energie nodig is, en die energie wordt voornamelijk besteed aan de koeling. Wij claimen dat de digitale wereld minstens 20% zuiniger kan worden en dat betekent wereldwijd enorme besparingen voor mens en milieu.


Tot op heden worden vrijwel alle servers in een Datacenter met lucht gekoeld, ook al weten we met z’n allen dat met vloeistof koelen efficiënter is; hogere prestaties, zuiniger, stiller en duurzamer. In vloeistof gekoelde servers bestaan al geruime tijd en bewijzen voornoemde claims, maar een praktische invulling die in bestaande Datacenter omgevingen simpel inpasbaar is, was vooralsnog niet voor de hand liggend. Tot nu. iXora introduceert de HRM (Hypotherm Rack Mount) een “Closed Immersive Solution”.

Lees ook
NorthC wil nieuw datacenter bouwen in Frankfurt

NorthC wil nieuw datacenter bouwen in Frankfurt

NorthC is van plan een nieuw datacenter te bouwen in Frankfurt. De aanbieder van colocatie datacenters breidt nu ook zijn managementteam uit. Naast strategie-uitbreiding, groeiversnelling en colocatiediensten wil het bedrijf in de toekomst ook hybride cloud- en connectiviteitsoplossingen kunnen aanbieden.

Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

Iceotope, Hewlett Packard Enterprise (HPE) en Intel hebben een nieuw immersion pooling-systeem ontwikkeld dat specifiek bedoeld is voor zogeheten Radio Access Network (RAN) telecomnetwerken. Het 2U KUL RAN rack is gepresenteerd tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Het belooft tot 20% energiebesparing op apparaatniveau te bieden.

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

De bouwsector staat aan de vooravond van een transformatie met de introductie van Construction Stored Carbon Credits door de Climate Cleanup Foundation. Deze innovatie, gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot door het gebruik van biobased materialen zoals hout, hennep, en stro in de bouw, biedt een veelbelovende aanpak om de milieu-impact v1